10 Ağustos 2008 Pazar

Usta Yönetmenlerin Yeni Sezon Filmleri

David Fincher, Coen Kardeşler, James Cameron ve Martin Scorsese gibi usta yönetmenlerin son filmleri bu sezondan itibaren gösterime girecek. Merakla beklenen yapımlardan biri de Heath Ledger’ın tamamlayamadığı ‘The Imaginarium of Doctor Parnasus’.

eski ve yeni kuşağın öne çıkan usta isimlerinin yeni filmleri 2008-2009 yılları arasında görücüye çıkacak.

TERRY GILLIAM - THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASUS
Heath Ledger’la çekimlere başlayan Terry Gilliam son filmi ‘The Imaginarium of Doctor Parnassus’ı Ledger’ın ölümüyle yarıda kesmek zorunda kalmıştı. Gilliam’ın Ledger’ın anısına saygıda bulunmak ve Ledger’ın az sayıda olan sahnesini de kullanmak için Tony karakterini Johnny Depp, Jude Law ve Colin Farell’a oynattı. Film 2009’da gösterime girecek.

Üç oyuncunun da Ledger’ın oynadığı karakteri farklı yorumladığı söylenen filmde Tom Waits de yer alıyor.

‘Brazil’, ’12 Monkeys’, ‘The Fisher King’, ‘Fear and Loathing in Las Vegas’ gibi önemli filmlerin yönetmeni Gilliam’ın bir önceki filmi ‘Tideland’ Türkiye’de gösterime girmemişti.

DAVID FINCHER - THE CURIOUS CASE OF BENJAMIN BUTTON
Şu sıralarda fragmanıyla merak uyandıran David Fincher’ın son filmi ‘The Curious Case of Benjamin Button’ 19 Aralık 2008’de gösterime giriyor. F. Scott Fitzgerald’ın 1922 yılındaki kısa öyküsünden uyarlanan filmin senaristi Eric Roth.

Yaşlı bir adam olarak doğan ve hayatının sonuna doğru bir bebek haline gelen Benjamin Button’un tuhaf, komik ve aynı zamanda hüzünlü hayatını anlatan filmin başrollerinde Brad Pitt, Cate Blanchett, Tilda Swinton, Elle Faning, Julia Ormond, Elias Koteas yer alıyor.

Fincher’ın bu filmden sonra ‘Rama’yla Buluşma’yı çekeceği açıklandı.

MICHAEL MANN - PUBLIC ENEMIES

Michael Mann’in son filmi ‘Public Enemies’ Bryan Burrough’un ‘Public Enemies: America’s Greatest Crime Wave and the Birth of the FBI- Halk Düşmanları: Amerika’nın En Büyük Suç Dalgası ve FBI’ın Doğuşu’ adlı kitabından uyarlandı. Christian Bale, Johnny Depp, Marion Cotillard, Channing Tatum, Giovanni Ribisi, Stephen Dorff, Billy Crudup ve Leelee Sobieski rol aldığı film 1 Haziran 2009’da gösterime giriyor.

Amerika’nın bunalım yıllarında geçen filmde, FBI ajanı Melvin Purvis’in dönemin en ünlü suçluları John Dillinger, Baby Face Nelson ve Pretty Boy Floyd’u cezaevine tıkma çabası anlatılıyor.Michael Mann’in bir sonraki heyecan yaratan projesi ise ‘Heat’ten sonra bir kez daha Robert De Niro ile çalışacağı ‘Frankie Machine’.

JAMES CAMERON - AVATAR
Sinema tarihinin en çok kazanan yönetmenlerinden James Cameron ‘Titanic’ten 11 yıl sonra çektiği yeni filmiyle şimdiden konuşulmaya başlandı.

‘Aliens’, ‘Terminatör’, ‘T2: Mahşer Günü’, ‘True Lies’ gibi filmlerin yönetmeni Cameron Avatar’ı da yeni tekniklerle ve yüksek bir bütçeyle çekti.

Sam Worthington, Sigourney Weaver, Giovanni Ribisi, Zoe Saldana ve Michelle Rodriguez’in başrolünde oynadığı bilimkurgu türündeki film 18 Aralık 2009’da sinemaseverlerle buluşacak.

WOODY ALLEN - VICKY CRISTINA BARCELONA

Woody Allen’ın ABD dışında çektiği 4’üncü filmi olan ‘Vicky Cristina Barcelona’ aynı zamanda yönetmenin yeni gözdesi Scarlett Johansson ile de üçüncü çalışması. 2008 Cannes Film Festivali’nde ilk gösterimi yapılan filmin konusu şöyle:

İspanya’ya tatile gelmiş iki kız arkadaş Vicky ve Cristina, burada tanıştıkları bir ressamla yakınlaşmaya başlarlar. İşin içine bir de ressamın eski karısı Maria girince olay daha karmaşık bir hâl alacaktır.

Javier Bardem, Penélope Cruz, Scarlett Johansson, Patricia Clarkson, Rebecca Hall ve Kevin Dunn’un başrollerini paylaştığı film 15 Ağustos’ta ABD’de gösterime giriyor.

MARTIN SCORSESE - SHUTTER ISLAND
‘Gizemli Nehir’in yazarı Denis LeHane’nin Türkçe’ye ‘Zindan Adası’ olarak çevrilmiş romanından uyarlanan ‘Shutter Island’ın başrollerinde Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer, Michelle Williams ve Max von Sydow yer alıyor. Scorsese’nin dördüncü kez DiCaprio ile çalıştığı filmin konusu şöyle:

Yıl 1954. Amerikan ordusunda görevli mareşal Teddy Daniels ile Chuck Aule, Massachusetts yakınlarında küçük bir adaya varır. Bu ada, akıl hastası mahkumlar için yapılmış Ashecliffe Hastanesi’ne ev sahipliği yapmaktadır ve hastalardan biri hastaneden kaçmıştır. Daniels ve Aule hastane personeliyle görüşmelerinden istedikleri cevabı alamazlar. Bu arada, adayı bir tufan vurur ve Aule ortadan kaybolur. Daniels işi tek başına devam ettirmek zorunda kalmıştır. Bu korkunç adada Daniels’ı artık kendi başına vereceği bir mücadele beklemektedir.

Film Ekim 2009’da gösterime giriyor.

COEN BROTHERS - BURN AFTER READING

En son ‘İhtiyarlara Yer Yok’ ile Oscar kazanan Joel ve Ethan Coen yeni filmleri ‘Burn After Reading’ ile 12 Ekim’de hayranlarıyla buluşuyor. ‘İhtiyarlara Yer Yok’a göre daha ‘hafif sayılabilecek filmin John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt, Tilda Swinton ve Frances McDormand gibi herkesin iştahını kabartacak bir kadrosu bulunuyor.

Coen’lerin her zaman beraber çalıştığı görüntü yönetmeni Roger Deakins’in yerine Emmanuel Lubezki’nin yer aldığı kara komedi tarzındaki film, yazdıklarının bulunduğu diski kaybeden bir CIA ajanının etrafında gelişiyor.

STEVEN SPIELBERG- THE TRIAL OF THE CHCAGO 7
En son ‘Indiana Jones: Kristal Kafatası Krallığı’ ile sinemalara konuk olan Spielberg’in ‘Interstellar’, ‘Lincoln’ ve ‘Tintin’ gibi yeni çekeceği filmlerinden önce ‘The Trial of the Chicago 7’ı izleyeceğiz.
2009’da gösterime girecek olan filmin başrollerinde Will Smith, Kevin Spacey, Colin Hanks, Jeff Daniels ve Taye Diggs gibi oyuncular bulunuyor. F
1968’de Chicago’da düzenlenen Demokrat Parti kurultayında bir grup göstericinin Vietnam Savaşı’nı protesto etmek için toplanması ve sonrasında polislerle çatışmaya başlaması sonucunda tutuklanan sekiz gösterici halkı isyana teşvikten yargılanır. Mahkeme sonucunda sekiz tutukludan yedisi suçlu bulunmayıp, beraat etmiştir, biri ise avukatı ameliyat olduğu ve kendisini savunma hakkı verilmediği için savunmasız kalmış ve hapse mahkum olmuştur. İşte film bu yargılama sürecini anlatıyor.

RIDLEY SCOTT - BODY OF LIES
David Ignatius’un aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan bu yeni Ridley Scott filminde Leonardo DiCaprio ve Russell Crowe başrollerini paylaşıyor.

Ekim 2008’de gösterime girecek olan filmin konusu şöyle: El Kaide’nin üst düzey kadrosundan bir ismin peşine düşme görevi, Irak’ta deneyimli eski bir gazeteci olan Roger’a verilir. CIA’in görevlendirdiği Roger, bu konuda çok yenidir ve alışık olmadığı şiddet dolu bir dünya ile karşılaşacaktır.

Scott’un bu filmden sonra başladığı, yine Russell Crowe’un başrolünde oynadığı ‘Nottingham’da Kasım 2009’da vizyona girecek.

CLINT EASTWOOD - CHANGELING
İlk olarak Cannes Film Festivali’nde görücüye çıkan Clint Eastwood’un son filmi ‘Changeling’in başrollerinde Angelina Jolie ve John Malkovich var.

ABD’de 31 Ekim’de gösterime girecek olan film, oğlu kaybolan bir kadının öyküsünü anlatıyor.

Eastwood’un bir sonraki filmi ‘Gran Torino’da uzun bir aradan sonra başrol oynayacağını da not olarak düşelim.

TIM BURTON - ALICE IN WONDERLAND ve FRANKENWEENIE
Sinema tarihinin en kendine has isimlerinden Tim Burton, Lewis Carroll’un ünlü eseri ‘Alice Harikalar Diyarında’yı sinemaya uyarlıyor. Film 5 Mart 2010’da sinemalarda olacak. Alice rolü için seçilen oyuncu ise Mia Wasikowska.

Burton’un merakla beklenen bir diğer filmi ise ‘Alice in Wonderland’ öncesi 2009’da vizyona girecek. Burton ‘Frankenweenie’yi, hikayesi kendisine ait olan ve 1984 yılında kısa film olarak çektiği ‘Frankenweenie’ adlı korku filmlerine göndermelerle dolu bir çocuk filmi olarak tanımlanıyor.

TARANTINO, COPPOLA VE DİĞERLERİ…
Eski ve yeni kuşağın diğer usta yönetmenleri de yeni projelerine start verdiler.

Francis Ford Coppola’nın Vincent Gallo ve Maribel Verdu’nun başrollerini oynadığı şu anda post-prodüksiyon aşamasında olan filmi ‘Tetro’ 2009’da gösterimde.

Merakla beklenen bir diğer yapım özellikle yeni kuşağın favorisi olan ‘film delisi’ Quentin Tarantino’nun yeni filmi ‘Inglorious Bastards’. En son Grindhouse: Death Prof ile hayranlarını memnun eden Tarantino yeni filminde savaş türüne el atıyor.

Tarantino’nun da hayranı olduğu Brian de Palma 1987’de çektiği ‘Dokunulmazlar’ filminin öyküsüne geri dönüyor. 2008’de gösterime girmesi planlanan ‘The Untouchables: Capone Rising’da ilk filmde Sean Connery’nin canlandırdığı Jimmy Malone karakterini Gerard Butler canlandırıyor.

En son ‘Superman Returns’ ile bazı çevrelerde hayal kırıklığı yaratan Bryan Singer, Tom Cruise’un başrolünde oynadığı ‘Valkyrie’ ile 13 Şubat 2009’da sinemaseverlerin karşısına çıkıyor.

Usta yönetmen Wong Kar-Wai’nin son filmi ‘Lady from Shangai’ da 2009’da vizyon yüzü görecek filmlerden. Wong Kar-Wai ‘Mutlu Beraberlik’, ‘Chungking Express’, ‘Düşkün Melekler’ gibi başyapıtlarından sonra eleştirmenlere göre Amerika’da çektiği ‘My Blueberry Nights’ ile hafif çaplı bir hayal kırıklığı yaratmıştı.

Hiç yorum yok: