"herkesin inandığı bir şey var bu .mına kodugumun hayatında, benimki de sensin..."
16 Şubat 2008 Cumartesi
14 Şubat 2008 Perşembe
Drakula İstanbul'da
Drakula İstanbul'da Dvd'si hoşgeldi sefageldi...
Abd ve Avrupa dışında çekilen ilk Drakula filmi olan 1953 yılı yapımı, ülkemizde eski filmlere dair negatiflere ulaşılamaması gibi birçok nedenden ötürü yurtdışında özellikle Abd'de fantastik Türk sinemasına dair örnekler bizden daha çok. Bu filmde en az Dünyayı Kurtaran Adam kadar büyük ilgi toplamış, korku filmi festivallerinde gösterilmiş, video dükkanlarında aranır hale gelmiş zamanla ve kült olmuş çıkmış.
Bu tarz filmlere ne yazıkki çok sınırlı şekilde ulaşıoruz, öyle ki birçok film Yunanistan'da bir şirket tarafından basılıyo ve dünyaya satışı yapılıyor.
Filme dönecek olursak Drakula filmi olarak Dünyayı Kurtaran Adam'ın yaptığı gibi orjinalini taklit etme hatta sahneleri kesip koyma gibi işlerin tam aksine bizim uyarlamada özgün bir eser çıkması, farklı bir film olması ününü pekiştirmiş.
Drakula romanındaki birçok husus Hollywood uyarlamalarında yer almazken, Türk versiyonunda romana sadık kalınmış, ilk kez uzun vampir dişleri bizdeki filmle literatüre girmiş ve daha sonra taklit edilmiş, bizde haç yerine onun yerini sarımsak almış ayrıca:)
Filmin tek irkiltici tarafı ise kötü müzikleri olmuş.
Drakula İstanbul’da”nın, gölge ve ışığı çok başarılı biçimde kullanan görüntü yönetmeni Özen Sermet, 1950′li yılların başında Türkiye’de birkaç filmde daha çalıştıktan sonra Amerika’ya giderek meslek yaşamını orada başarıyla sürdürmüş, hatta Amerikan yapımı büyük bütçeli bir Tarzan filmini çekmiş.
İşte bu kült filmden notlar;
• İlk Türk Korku filmidir.
• Danyal Topatan'ın ilk filmidir
• Avrupa ve Amerika dışında Drakula üzerine film yapan ilk müslüman ülkeyiz ve haç yerine sarımsak kullanılmıştır.
• Mezarlık sahnesindeki "sis" efekti için; ekipte çalışan 30/40 işi aynı anda üç dört sigara içerek gerçekleştirmişlerdir.
• Filmin; Annie Ball'ın yatak odası sahnesi Turgut Demirağ'ın köşkünde çekilmiştir. Şatonun geneli için ise maket hazırlanmıştır, zırhlar ise kalın tel iskelet üzeri alçı ve bronz renkte boya ile yapılmış filmin oynadığı sinemanın girişinde ise sergilenmiştir. Atıf Kaptan (Drakula)'ın şatonun duvarlarından çıktığı sahne; boya ile hazırlanmış bir dekor üzerinde sürünerek gerçekleştirilmiştir...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)