16 Ağustos 2008 Cumartesi

800

"neyin feryadı ile başlar mesnevi'sine mevlana, doğduğu topraklardan kopuşunu, hayat dediğimiz bize ayrılan zaman dilimindeki seyahatini, bir diyardan diğerine, bir sevdadan başka sevdalara gidişini anlatır ney'in.


Mercan Dede benim gibi geç tanışan ya da bilmeyenler için, Tekno müzik sanatçısı, neyzen, ebru sanatçısı, büyük ustalardan ders alan, müzik serüvenine imkansızlıktan plastik su borusundan kendi yaptığı ilk neyi ile başlayan, büyük ustalarla çalışıp sahne alan Arkın Ilıcalı'nın bir projesi. Klasik doğu-batı ya da eski-yeni sentezinden çok farklı, bambaşka sesler, eserler var albümlerinde ve gerçekleştirdiği ortak projelerde.

800 ise 2007'nin sonlarına doğru çıkan, aylardır özellikle akşamları seans şeklinde takıp dinlemeye koyulduğum muhteşem Mercan Dede albümü.
Bu kadar süre bu adamın yaptığı bir işe nasıl duyarsız kalabildim bilemiyorum ama son albümü olan 800 adlı albümü içindeki sufizm kırıntıları, muhteşem ney sesi, Ceza ve Yıldız Tilbe'nin yanısıra kanun üstadı Göksel Baktagir'in şahane katkıları, sanatçının albümlerini evde yaptığını doğrularcasına samimiyetiyle ısrarla isteyiniz tadında tembih edilesi harika eser.


Mevlana'nın doğumunun 800.yılı olması nedeniyle albüme ve konsepte adını veren husus olarak göze çarparken albümün sade ama gözlalıcı kapağının yanında içinden çıkan mevlanaya yazılmış mektup ise bu muhteşem albümün bonusu olmuş...
Ney sesine kayıtsız kalamayanlar için aynı şekilde Yansımalar grubunda olduğu gibi her albümü alınıp deli gibi çalınası, arşivlenesi müstesna eserler.



Albümle aynı adı taşıyan ve ilk parça olan 800 adlı şahane parçayı aşağıdaki videodan izleyip kulak pası atmak mümkün;

"havadaki kasvet birazcık benden
karadaki ben değil, havadaki bazen
uçan bir kuş, bazen kaybolan bir kumum
koskoca alemde yalnız bir kulum"

Hiç yorum yok: