13 Ağustos 2008 Çarşamba

En Korkunç Filmler

Artık gelenek haline gelen bir dergi tarafından yapılan araştırma konulu bir haber, İngiltere'de gerçekleştirilen aratırmada sinemada şimdiye dek yapılmış en korkunç 5 film belirlenmiş, az çok tahmin edilebilen sonuçlar ve birinci sırada The Exorcist tabiki...

Listede Jack Nicholson'un Jack Torrence rolüyle en şahane performanslarından birini gerçekleştirdiği, büyük usta Kubrick'ten The Shining, bir nesilin rüyalarına girip azap çektiren ve Johnny Depp'i beyazperdeyle buluşturan Elm Sokağı Kabusu gibi filmler var.
Korku türü için hep benzer filmler sayılır. Bunun nedeni Carpenter gibi ustaların korku türünü baştan yaratmaları, şu an klişe diye bakılan şeyleri sıfırdan yaratıp türe bambaşka boyut kazandıran yapımlara imza atmları ki yeni dönemde zaten korku türü kendi alt türlerini oluşturarak bambaşka bir hal aldı. Scream ile başlayan alt tür haline gelen 'Splatter' yani genç kahramanlarımızın hani birer birer öldükleri artık bir klasik haline gelen bu tür filmler gibi ki Son Durak filmi de bu türe değişik bir yorum getirerek şok eden birseriye imza atmışlardır.

Özellikle psikolojik gerilim tarzı filmler, zeki senaryoları, film boyu izleyiciye ufak ufak verilen tüyolar ve son darbeyi filmin sonunda vuran manyak eden filmler daha tercih edilesi günümüzde. Keza ufak bütçe ve beklenmeyen büyük ilgisiyle çığır açan, artık üst üste çekilen filmleriyle kustursa da Saw/Testere de ayrıca anılması gereken filmlerden . Korku klasikleri arasına Hitchcock'un efsanesi Psycho, Night of the Living Dead, The Texas Chainsaw Massacre, The Omen serisini yazmazsak taş oluruz taş...
İlk 5 filmi de yazalım artık, bıktırmadan.

Sıralama şöyle:

1- THE EXORCIST - ŞEYTAN (1973)
Birbiri ardına korkunç sahnelerin yer aldığı ve William Friedkin’in hikayesinden çekilen, ve çekildiği zaman için yeni ve özel efektlerle çekilen film birinci sırada yer aldı. Daha sonra çekilen ve daha şiddetli ve kanlı olan filmlere rağmen “The Exorcist”in gücü çok daha büyük.

2- THE SHINING - CİNNET (1980)
Jack Nickolson başrolünü oynadığı filmde, Jack Torrance ailesiyle birlikte bir otelin kapıcılığını üstlenir, kendisinden önce otelin kapıcılığını üstlenen kişinin hayaletiyle karşılaşmasıyla birlikte delirmeye başlar. Kanlı ve şiddetli bir film olmamasına rağmen Stanley Kubrick, “The Shining”i tüm zamanların en korkunç filmlerinden birisi olmasını sağladı.

3- HALLOWEEN (1978)
John Carpenter’ın yönetmenliğini yaptığı filmde, bir doktor görev yaptığı hastaneden kaçan, psikoz etkisindeki ve kız kardeşini öldüren bir katili bulmaya çalışmaktadır. Başrolünü Jamie Lee Curtis’in üstlendiği Halloween’de filmin temposu, karakterlerin izleyiciler tarafından özümsenmesi için yavaş ilerlemekte, böylece şiddet sahneleri daha etkili hissedilmektedir.

4- A NIGHTMARE ON ELM STREET - ELM SOKAĞI KABUSU (1984)
Pek çok insan için Freddy Krueger’ın çirkin ve erimiş yüzü ve bıçaklı parmakları 1980’lerin en büyük fenomenlerinden birisi oldu. Wes Craven’ın yönettiği filmde, Freddy karakteri genel olarak kabusların bir ürünü, bir katilin hayaleti olarak karşımıza çıkıyor. Freddy’nin geri dönme sebebi ise kendisini yasal olamayan şekilde öldüren ailelerin çocuklarını öldürmek.

5- RING - HALKA (1998)
Japon filmi olan Ringu’da bir gazeteci, bir kişinin, gizemli bir video kasedi izlemesinden sonra bir hafta içinde ölmesiyle sonuçlanan olayı araştırır. Gore Verbinski, 2002 yılında filmin başrolünde Naomi Watts’ın oynadığı Amerikan versiyonunu çekmişti.

1 yorum:

st dedi ki...

Listeye ring dışında katılıyorum. Freedy çocukluğumun korku sembolüydü. Bir ara cuma akşamları gece 12'den sonra verilirdi, ter döktüğümü hatırlıyorum. Muhteşem bir karakter, yeşil-kırmızı kazağı kendine has espri anlayışı ile. Liste içerisinde the shining ise açık ara fark atar hepssine. Jack abinin oyunculuğu tartışılmaz. İlk izlediğimde odama gidememiştim. Üstüne defalarca izlememe rağmen hep etkileniyorum. Ring yerine listemde Stephen King'in "It" vardır. O palyaço mahvetti çocukluğumu.