15 Ocak 2009 Perşembe

Rock’ın Kralı Freddie Mercury

Daha çok sinemada yapılan aslında sanatın bu şekilde top 10 listelerine sıkıştırılamayacağından birhaber bünyeler tarafından yapılan bir hadise bu. Sinema tarihinin en iyi filmi, en kötü filmi diye boy boy listeler yayınlanıp sanki tümdünya insanların ortak görüşüymüş gibi sunulup dayatılır adeta. Halbuki sanat sidik yarıştırmaz, her film ya da eser kendi içinde kendi türünde ayrı ayrı değerlendirilmeli, en iy ien kötü gibi şeylerin göreceli olduğunun farkına varılması farzdır efendim.
Bana göre Sadri Alışık ve fonda İstanbul'lu filmleri en kral filmdir üzerine tanımam ama başkası uzakdoğu filmlerinin, animelerin hastasıdır sıkıldıkça izler, canıdır ciğeridir.
Müzik konusunda da aynı şekilde tamam müzik tarihine geçmiş gitaristler, tarihi albümler, ikon olmuş solistler kabulümüz ama bunu böyle 1numara iki numara diye sıraya koymak denyoluktur. Bu tür listeleri benim yer vermemdeki husus ise listedekilerin tartışılması, hatırlanması babındadır yanlış anlaşılmasın...
Ayrıca müzikle ilgili yada gruplarla özellikle rock efsanelerinin genelde genç yaşta uyuşturucu gibi nanelerle yitip gitmesini anlatan müzik temalı filmler de tavsiye edilir.
Winterbottom ustanın Sex Pistols ile başlayıp İngiliz birçok grubu ve o dönemi çok iyi yansıtan filmi '24 Hour Party People', The Doors ve Amerikan Şairi olarak bilinen fenomen Jim Morrison'u anlatan aynı adlı The Doors, bir müzik grubunun ardına takılıp hayat tecrübesi kazanan muhabirin yer aldığı pek şahane film Almost Famous, Bob Dylan'a dair eteresan şekilde çekilen erkek-bayan oyuncu ayrımı yapmadan Cate Blanchett'in de ustalıkla canlandırdığı yapım I'm not There filmleri tavsiye olunur, varsa diğer tavsiyeler hararetle dinlenir...

İngiltere’de istatistik konusunda bir otorite olarak kabul edilen ‘OnePoll’ tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, 1991 Kasım ayında AIDS nedeniyle yaşamını yitiren ve müzik kariyeri boyunca yaklaşık 300 milyon albüm satışına imza atan efsanevi müzik grubu Queen'in solisti Freddy Mercury, ‘Rock Tanrısı’ olarak gösterildi.Sıralama şöyle:



1. Freddie Mercury (Queen)
02. Elvis Presley
03. Jon Bon Jovi (Bon Jovi)
04. David Bowie
05. Jimi Hendrix
06. Ozzy Osbourne (Black Sabbath)
07. Kurt Cobain (Nırvana)
08. Slash (Gunsn' Roses)
09. Bono (U2)
10. Mick Jagger (The Rolling Stones)
11. Axl Rose (Guns'n' Roses)
12. Dave Grohl (Foo Fighters)
13. Jim Morrison (The Doors)
14. Paul McCartney (The Beatles)
15. Steven Tyler (Aerosmith)
16. Robert Plant (Led Zeppelin)
17. Brian May (Queen)
18. James Hetfield (Metallıca)
19. Jimmy Page (Led Zeppelin)
20. Bruce Dickinson (Iron Maiden)

4 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

böyle bir sıralama yapmak mümkün ama çıkacak tartışmaların önüne geçmek imkansızdır. ben slash'i koyardım mesela 1 numaraya. tanrılar 27 yaşında ölmez diyerekte tavrımı ortaya koyarım.

the doors filmi ise grubu neredeyse hiç anlatmaz jim morrison üzerine kurulmuş bir filmdir. bu filmi izledikten yıllar sonra bile etkisinden kurtulamayıp ben kertenkele kralım diye gezinen arkadaşım bile vardır.

ve son olarak led zeppelin. sanırım roll dergisinde okumuştum. kashmir parçasını arabesk bir sanatçıdan esinlenerek yaptıklarını söylemişler ve bu arabesk sanatçı orhan gencebay'mış.

ferdinand dedi ki...

Dediğin gibi herkesin gönlünde yatan aslan farklı, tartışmalar bitmez.
The doors dediğin gibi Morrison üzerine kurgulanmış film zaten film boyu onun yaşadıkları, söyledikleri, manyak konserler ve kertenkele kral gibi enteresan hadiseler gösterilmekte.
*Led Zeppelin ve orhan gencebay mevzusunu da senden duydum ilk olarak sağol ayrıntı için, Led Zeppelin deyince Stairway to Heaven'in hastasıyız:)

Adsız dedi ki...

Jim Morrison un 13. ve Jon Bon Jovinin 3. olduğu komik bir liste olmuş.Ayrıca bence ilk 3 te olması gereken Iggy Pop nerde?Mick Jagger da daha yüksek sıralarda olmalıydı.Listede olması gereken son dönem rock starlardan Liam Gallagher ve Pete Doherty de cabası.
Bu arada tavsiye dersen Joy Divison grubunun efsane vokali Ian Curtis in hayatını konu alan Control u tavsiye edebilirim bol sigara ve bira ile.Bir de biraz belgesel tarzı birşey istersen The Clash grubunun daha doğrusu PUNK ın babası Joe Strummer ın belgeseli var The Future is Unwritten ben torrentten indirdim fakat henüz izliyemedim fakat şüphesiz izlenmeden geçilemiyecek bir eser içeriği itibari ile.Sevgiler-Saygılar..

ferdinand dedi ki...

@Teşekkürler Baggio tavsiyeler için. Control epeydir listede güzel referanslar aldık ama izleme şansı bulamadım henüz. Joy Divison grubu ve Ian Curtis'e bu 24 hour party people da da değiniliyo özellikle Curtis ve trajik olaylar açısından.
Joe Strummer belgeselini de listeye ekledik sayende:)

Iggy Pop konusunda hemfikiriz, Iggy amcayı bazen rock bazen punk listelerinde görüyoruz bu tarz bazıları için geçerli olsa da onun için değil bence...
Selamlar.