13 Ocak 2009 Salı

İade-i İtibar?

Birileri itibardan mı bahsetti?
Geçtiğimiz hafta tane tane konuşan, karşısında ilkokul çocuğu varmış gibi hitap eden, hafiften azarlama ve ayar da veren Tayyip bey müjdeyi verdi ve biraz konuşulduktan sonra şimdilik tekrar açılmak üzere kapandı bu olay.
Neymiş efendim Akp hükümeti Nazım Hikmet'i tekrar vatandaş yapıp iade-i itibar diye sıkça bahsedilen itibarını da tekrar sağlayacakmış. Kimin haddine ki hayal edemeyecekleri boyutta yurttaş olan, ülkesini ve insanı seven tüm dünyaca tanınıp sayılan bir adamın itibarı üzerinden alkış toplamak.
Nazım'ın nasıl vatan haini ilan edildiği malum. Atatürk'ün hastalığından da faydalanarak linç girişimi başlatılmış, Nazım ve çevresindekiler silip süpürülmüştü. Ta o zamanlar başlamıştı komünizm korkusu, saplantısı demek daha doğru olur.
Tabi Akp'nin yaptığı bu hamle bir kısım sözde aydınları ve liboş kesimi zevkten dört köşe yaparken demokrasi, insan hakları gibi konularda kendince artı puan kazandırdı hükümete tabi yiyenlere.
Trt Şeş olayı, kürtçe televizyon olayı ne kadar samimiyetten uzaksa bu da o kadar uzak. Bu sevimsiz, vizyonsuz-çapsız, değiştik-geliştik deselerde geçmişlerinden hiçbir şey kaybetmedikleri çok açık olan adamların yaptığı hiçbir şey samimi olamaz, ben buna inanıyorum. Aynı şekilde Baykal için de geçerli. Erdoğan'ı bu ülkeye musallat edip başbakan yapan adam Baykal'dır, o döneki yasa değişiklikleriyle. Yine yaptığı polemikten ibaret olan muhalefetle de Akp'nin elini güçlendirmekten ve hala Atatürkün mirasını yemekten başka bir halt yemeyen adamlar ve Baykal'ın Enternasyonel'in toplantılarına katılması, hala bu partiye sol denmesi ise işin ayrı gülünç tarafı.

Nâzım Hikmet, 1951 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı. 58 yıl önce elinden alınan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını yeniden kazanıyor. Nâzım yıllarca Türkiye'den ve dünyadan birçok çizere esin kaynağı oldu, olmaya da devam ediyor.

Tan Oral-Türkiye

İsmail Doğan-Belçika

Hasan Fazlic-Bosna Hersek
Luiz Carlos Fernandes-Brezilya

Tsocho Peev - Bulgaristan


Habib Haddad - İran

Raed Khalil-Suriye

Hiç yorum yok: