12 Eylül 2008 Cuma

Metin Tekin!

“Efsane, yıllar aşıp yüzyıl öteye geçebilmektir. Bir çocuktur sizi o yıllar öncesine götüren ya da efsaneleştiren. Biz nasıl Baba Hakkı'yı merak edip onu araştırıp, neredeyse ellerimizle dokunduysak, yıllar sonra bir çocuğun bizi aklına düşürüp araştırmasıdır. Biz, o efsane içinde olan şanslı insanlarız. Yoksa efsane olmak ne haddimize. Tek efsane vardır o da Beşiktaş'tır....”

Sporx'te röportaj yapılmış yine röportaj ama koymasak olmaz yazmasak olmaz.
Sarı fırtına yine adamlığını göstermiş tıpkı Asi Ruh'ta Optik başkandan bahsederken "bizim optik" diye bahsettiği gibi, her zamanki mütevazılığı ve insanlığı gibi...

'BİR SORU SORDUK, ADAM GİBİ CEVAP VER!..'
Metin Tekin, Siyah-Beyazlı formayla ilk golünü 2 Ocak 1983'te İnönü Stadı'ndaki Beşiktaş-Adana Demirsor maçında atar.
Tabii bu ilk golün de hâlâ Sarı Fırtına'yı güldüren bir anısı var.
Maç sonrası evinin yolunu tutan genç Metin bir taksiye atladığı gibi stattan ayrılır.
Taksicinin, 'Golü kim attı' sorusuna ise genç adam, 'Birini Necdet Abi, birini de ben attım' der...
Taksiciden gelen yanıt, hiç de genç adamın beklediği tebrik öğelerini içermemektedir.
'Bir soru sorduk. Adam gibi cevap ver' diyen taksicinin sözleri o günün çiçeği burnundaki Beşiktaşlı futbolcusu tarafından bugün dahi gülümseyerek neşredilmektedir...

Beşiktaş taraftarının her dem sevdiği isimler içinde ayrı bir yeri olmuştur Metin Tekin'in...
Sakaryaspor ile oynadıkları Türkiye Kupası maçında Turan Sofuoğlu ile çıktığı havatopunda başına aldığı darbe nedeniyle beyin sarsıntısı geçirmesi üzerine 'öldü' söylentilerinin yayılması sevenlerini bir hayli üzer.
Sarı Fırtına bu olay üzerine yaklaşık 1 yıl, yeşil sahalardan uzak kalır.

İlerleyen yıllarda, birlikte pek çok başarıya imza attığı teknik direktör Gordon Milne’in onu kadro dışı bırakması ve bu kararın geri alınması için taraftarların başlattığı açlık grevi ise halen hafızamdadır.
Tahsil hayatıyla futbol dünyasında her zaman aydınlık yüzün temsilcisi olur Metin Tekin.
Genç futbolculara örnek gösterilmesini ise Beşiktaş- Eskişehirspor maçında rakibine sert girdiğinde gösterilen sarı kart üzerine, hakemden özür dilemesi olarak daima hatırlanacaktır.



'SEN DE HER ŞEYE KARŞI ÇIKIYORSUN METİN!..'

- Fatih Terim, liderlik vasıfları hayli yüksek olmasına rağmen, hepimiz biliyoruz ki dominant bir karaktere sahip. Bu durum sizi zorluyor mu?
“Fatih Hoca lider karakteri barındıran bir şahsiyet. Fakat, dediğim dedik değildir. İş karar verme noktasına gelirse hakikaten paylaşımcıdır. Aksine, beraber çalıştığı insanların görüşlerine değer, aynı zamanda da önem veren birisidir. Hatta fikrimizi söylediğimizde, 'Sen de her şeye karşı çıkıyorsun Metin' der... Gülüşürüz... Fatih Terim ile fikir paylaşılabilir. Görüş bildirmediğinizde Fatih Hoca ile karşı karşıya kalabilirsiniz...”

- Gelecekle ilgili planlarınız içinde neler var? Milli Takım ve EURO 2008 sizin ufkunuza neler kattı?..
“Tabii ki üst düzeyde teknik adam olarak çalışmak oldukça önemli. Bu anlamda Genç Milli Takımlar'dan itibaren çok önemli deneyimler kazandım. Avrupa Şampiyonası'nda bu yolu Fatih Hoca ile kat etmek gerçekten müthiş bir tecrübe oldu...Bunların hepsi Metin Tekin için bir birikim elbette. Milli Takımın mesleki katkısı fevkalede. Bunu kelimelere dökmek dahi zor. Öte yandan bu futbolcu portföyüne başka bir yerde sahip olmanız mümkün değil. Düşünsenize, 10 yıl içinde oynayacak 100 oyuncuyu siz daha 15 yaşındayken izlemiştiniz. Asıl servet budur... Ama şu da bir gerçek ki, Milli Takım'da üst düzey futbolu kıyaslama imkanı elde ettim. Bu kaç kişiye nasip olur ki?..



“YOLU BEŞİKTAŞ'TAN GEÇEN HERKES GİBİ BEN DE İSTERİM...”
- Beşiktaş'tan yetişmiş bir futbolcu olarak hayallerinizde bir gün Beşiktaş'ta olmak var mı?..
“Beşiktaş'ta bir gün bile forma giyen oyuncunun hedefi Beşiktaş Teknik Direktörlüğü oluyorsa, elbette benim için hedeflerden biri budur. Yolu Beşiktaş'tan geçen herkes gibi... Benim de gönlümde elbette bir gün orada olmak vardır. Çünkü Beşiktaş bestesi daha geniş kitlelere hitap eder... Başarı için mükemmel ahlaki değerler gerekir. Bunu kelime olarak söylemek dahi kolay değildir. Beşiktaşlılığın kelime anlamını, Beşiktaş değerlerini herkes söyler ama yapamaz. O değerleri işinize geldiği gibi ve işinize geldiği şekilde kullanmak değildir önemli olan.
“TRİBÜNDEN İZLEYEN MAÇA DAHA KALIN ÇİZGİLERLE BAKAR”
- Sizin mesleğinizin inceliklerinden biri de maç izlemek ve analiz. Nedir bu işin incelikleri?..
“Bunun da matbu parametreleri yok. Fakat maç izlemenin parametreleri var, standart bir matbu analiz kartı da... İsterseniz ortaya çok standart bir tablo çıkartabilirsiniz. Ama esas olan, izlediğiniz oyununun genel görüntüsüdür. Teknik adamlık da böyledir zaten. Herkes takım yapar. Ama doğru futbol ve doğru oyuncu görüşünüzün olması ve analiz farkınız sizi öne çıkarır. Tabii analiz meselesinde futbolu üzerine indirmek ve her şeyi istatistik değerlere bağlamak çok doğru değil. Bizim analizlerimizde Metin Çakıroğlu'nun hazırladığı bilgiler var. Maç kritikleri... Her maçın görüntüleri geliyor. İzliyoruz, ama tribünden izleyen kişi daha kalın çizgilerle bakar. Biz ise 'Savunmada oyuncularının zaafları nelerdir? Genel savunma anlayışı nedir? İlerde durdurulacak adamları kimlerdir?' gibi detaylara bakarız.”


Bugün Beşiktaş dendiğinde 'Baba Hakkı' ya da 'Müzmin Bekar Başkan Süleyman Seba' gibi 'Metin-Ali-Feyyaz' gibi bir ekol sayılıyor, futbolseverlerin hafızasına düşüyorsa,
100 yıl daha beklemeye ya da bir çocuğun mihmandarlığında tarih kitaplarının tozlu sayfalarında beklemeye gerek yoktur Metin Tekin...
Yaşayan efsane departmanına 'Hoşgeldin!'..

2 yorum:

Ayhanlar Platform dedi ki...

geçenlerde internette bir forumda metin'in aslında galatasaraylı olduğuyla ilgili bişey okudum. Beni fazlasıyla üzdü bu...

umarım doğru değildir !

ferdinand dedi ki...

ben de o yönde bir açıklama duymuştum. Metin bizzat kendisi söylemiş tabi küçükken tuttuğu takımlar, Rıza,Ali falan ama Beşiktaş'a gelir gelmez verdikleri mücadele, emek ve yaptıkları açıklamalar zaten herşeyi açıklıyo, fazla takılmamak lazım.