7 Ağustos 2008 Perşembe

Apocalypse Now


Francis Ford Coppola'nın başyapıtı Apocalypse Now-Redux adıyla uzatılmış 202 dakikalık, 1979'da ilk gösteriminin ardından Cannes'da uzun versiyonuyla izlenen yönetmen kurgusu 8 Ağustos'ta vizyonda...Türkiye'de ilk kez vizyon şansı buluyor.
Bu uzatılmış Redux versiyonu bu sene içinde Saga film tarafından 2 disc olarak Dvd'de de çıkarıldı, gözler bayram etti lakin beyazperdede izlemek çok farklı olacaktır tabi abuk subuk filmlerden bu filmi göstermeye cesaret eden sinema sahipleri izin verebilirse...

Kitleler tarafından daha çok Godfather serisi ile tanınan, The Outsiders ve Rumble Fish gibi ilk dönem filmleriyle, gençlik temalı yapımlarıyla Matt Dillon, Tom Cruise ve yeğeni Nicolas Cage'i sinemaya tanıtan, bunun yanında The Conversation, Dmeentia 13, Dracula gibi farklı tarzda işlerden sonra istemeyerek de olsa Baba serisinin üçüncü filmini çeken ama birçokları için gerçek başyapıtı Apoclaypse Now / Kıyamet olan usta yönetmen, şimdilerin birçok filme yardımcı olan yapımcısı, kızı Sofia Coppola'nın Lost in Translation'da yaptığı gibi şahane filmlere de öncülük eden bir insan.
Geçtiğimiz aylarda Antalya'ya geldiğinde söylediği gibi sinemadan kazandığı paraları diğerleri gibi uçak satın almaktansa uçakla seyehat edip film yapmayı, parayı yine sinemaya yatırmayı seviyor. İtalya'da şarap üretiminde de adı geçen isimlerden.


Apocalypse Now'da Marlon Brando, Martin Sheen, Robert Duvall ve Dennis Hopper'ın muhteşem oyunculukları, yakından tanıdığı Jim Morrison ve The Doors'un katkıları, açılışta çalmaya başlayan The End ve helikopter sesi eşliğinde şahane jenerik, savaş kavramına dair yapılmış en iyi film belkide.
Filmin yapım aşaması da film kadar meşhur. Yıllar süren çekim aşamaları, Martin Sheen'in kalp krizi geçirmesi, oyuncuların kompleksleri, kurguda geçen aylarca zamandan, filmden vazgeçmeye kadar götüren nedenlere rağmen nhayet insanlara sunulmuş ve sinema tarihine geçmiş bir yapım.

Hiç yorum yok: