5 Aralık 2007 Çarşamba

Europass ve Meşin Yuvarlağın Yolculuğu


UEFA 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası resmi topu olan europass'ı geçtiğimiz günlerde tüm dünyaya tanıttı.
Hertürlü hava şartına dayanıklı, kontrolü ve yönlendirilmesi kolay, farklı ve ince dış yüzeyi ile ilk olarak kullanılan PSC-Texture teknolojisi kullanılan top üzerindeki halkalar da bir ton ıvır zıvırı simgeliyormuş.
Önemli olan geçtiğimiz turuvadaki gibi kalecilerin mağdur edilmemsi ya da şikayetçi olmamaları bence ki hemen hepsi yakınmıştı çok çabuk yön değiştiren hafif toplardan, bakalım nasıl sonuç verecek.

Adidas futbol topu üretimine 1963 yılında başlamış ve bu alanda öncü olmuş durumda şimdiye dek.
1970 yılından beri UEFA ve FIFA turnuvalarının resmi maç topu tedarikçisi olan ekip 2008 Afika Kupası'nın da tedarikçisi aynı zamanda.

Geçmişten günümüze futbol toplarına bakacak olursak özellijkle tango marka topları küçüklüğümüzde çok severdik tabi ancak yakınlarda olan tesislerde idmanlarda görebilirdik o ayrı;


1972 - adidas Telstar
Zamanının tüm diğer topları gibi adidas Telstar tamamen deriden yapılmıştı; ancak diğer topların aksine 32 adet el dikişi panel bulunuyordu (12 siyah beşgen ve 20 beyaz altıgen) ve zamanının en yuvarlak maç topu olma özelliğine sahipti.

Telstar'ın devrimci tasarımı, futbol tarihi yazdı. Bu top siyah beşgenlerle süslenmiş ilk beyaz toptu. adidas bugüne kadar üretilen tüm topların esasını Telstar'dan almıştır.

1976 - adidas Telstar II
Telstar daha önceki altın sarısı yerine yeni siyah amblemi ile ikinci defa ortaya çıktı. Daha az su emmesi için var olan DURLAST tabakası daha da geliştirildi.

1980 - adidas Tango
adidas Tango'nun ortaya çıkması ile futbol topu tasarımı başka bir devrim yaşadı. Bir defa daha adidas 'futbol topu tasarım klasiği' olacak bir şey yarattı. 'Üçlü' yirmi panel 12 benzer daire optik izlenim yarattı.

1984 - adidas Tango Mundial
Yeni deri olmayan yapısı topun daha iyi gidişini ve daha az miktarda su emmesini sağladı.

1988 - adidas Tango Europa
Yeni sentetik malzemenin kullanımı dayanıklılığı geliştirdi ve düşük su emiliminin en aza indirgenmesini sağladı.

1992 - adidas Etrusco Unico
adidas, siyah poliüretan köpüklü bir iç tabaka ihtiva eden ilk maç topunu yarattı ve böylece Etrusco Unico'u tamamen su geçirmez, hiç görülmemiş şekilde daha canlı ve daha hızlı hale getirdi.

1996 - Questra Europa
PU köpüğü ile üretilen resmi maç topunda ilk renkli dizayn uygulaması gerçekleştirildi. Yeni maç topu dokunuşta daha yumuşak (daha kontrol edilebilir) ve ayaktan çıktığında da daha hızlı bir hale geldi.

2000 - Terrestra Silverstream
Yeni köpük ile üretilen renkli maç topu daha iyi hale gelerek hız kazandı.

2004 - Roteiro
adidas devrim yaratan futbolu ortaya çıkardı. Termal ısıyla birleştirme teknolojisi, topu daha dayanıklı ve daha eksiksiz ve şimdiye kadar olduğundan daha duyarlı yaptı.

Hiç yorum yok: