14 Şubat 2009 Cumartesi

Sokak Sanatı - Shepard Fairey


80’lerde ‘Sokak sanatı’ hareketini başlatan ABD'li ressam Shepard Fairey, geçen hafta Boston’daki kişisel sergisinin açılışına giderken tutuklandı. Fairey yıllar önce yaptığı iki çalışmasıyla kamu malına zarar verdiği gerekçesiyle gözaltına alındı.

Bush’ın iktidara gelişinden sonra politik dozunu artırdığını söyleyen Fairey vermeye çalıştığı mesajı şöyle tanımlıyor: Her şeyi sorgula!

Yıllardır kitleleri etkilemek için propaganda afişlerinde kullanılan pek çok imge, Fairey'nin eserlerinde yeniden yorumlanıyor.

Savaş Fairey'nin eserlerinde merkezi bir yer tutuyor; yıllarca savaşlara destek için üretilen afişlerde kullanılan semboller, onun elinde karşıt anlamlar kazanıyor.

Fairey semboller için şunları söylüyor: “Yıllardır politikacıların, kitleleri kendi fikirlerinin peşine takmak için kullandığı semboller ayrıştırıldığında, insanların aslında hiç de desteklemedikleri şeylerin peşine düştükleri görülür.”

En büyük silahı ironi olan sanatçının eserlerinde namlunun ucunda bir çiçek görmek az rastlanır bir şey değil.


1 yorum:

t for tuna dedi ki...

bant'in 50. 'ozel' sayisindaki ataturk cizimi de fairey e ait. hatta bant bu cizimi cikartma ve poster olarak da verdi. altta 'obey' imzali. belki hala bir yerlerden bulursunuz...