10 Şubat 2009 Salı

Başka Semtin Çocukları


Burdan Çıkış Yok!..

95 yılında kahvehane taranması ve akabinde 22 kişinin ölümü 155 yaralı ile sonuçlanan Gazi Mahallesi olayları hakkında daha evvelden belgesel yapan Aydın Bulut'un ilk uzun metraj filmi Başka Semtin Çocukları da bu semtte geçiyor, işlenen cinayet ve gelişen mevzular, polisiye soslu değişik bir anlatım var filmde anlaşılan.
Antalya'da Altın Portakallarda 3 ödül birden kazanıp meraklı bakışları yöneltmişti ekip kendisine. Bizde ne zaman vizyona girer tabi bilinmez.
Yönetmen fonda Gazi Mahallesi olmasını sembolik olarak nitelendiriyor. Film aslında kendisinin de içerisinde bulunduğu Yeni Sinemacılar ile Gemide filmi zamanında çekilmesi planlanırken, Serdar Akar ve diğer ekibin kendi yollarını çizmesiyle ertelenmiş...

Burdan bir de müjdeli haber var gibi Beşiktaşlılara,
Zeki Demirkubuz'un şahane hikayesi Mehdi'nin çekileceğini söylediğinde heyecanlanmış, ardından işin yatmasıyla üzülmüştük.
Aydın Bulut sıradaki projesinin Hayat Siyah Ölüm Beyaz olarak açıklıyor;

Beşiktaş ile ilgili "Hayat Siyah Ölüm Beyaz" projesi bir süredir çekilmeyi bekliyor. Orası benim doğup büyüdüğüm yer, ama Beşiktaş denilen şey sadece Çarşı grubuyla da anlatılacak bir şey değil, "Çarşı Ruhu" deniyor zaten, onun üstünde bir şeyden bahsediyoruz. Mesela biz Neyzen Tevfik'e kadar götürüyoruz, son yıllarını Beşiktaş'ta geçirmiş, orada ölmüş. Çok önemsediğim bir sanatçı, aslında bir çelebi. Mesela bu bana çok önemli geliyor, Neyzen Tevfik'i BEşiktaş'la, Çarşı'yla beraber anlatmayı başarırsak, çok önemli bir bilgiyi buraya taşıyacağımızı düşünüyorum. Biz bir parçalanmanın içinde büyüyen bir kuşağız, 80'lerin içinde el yordamıyla bir şeyler bulmaya çalıştık. Böyle bir parçalanmışlığın içinden çıkıp geldiğimiz için bilgiyi çok zor edindik. "Yaralı bilinç" diye bir kavram var, İranlı Dariush Shayegan'ın gündeme getirdiği, Doğu ile Batı arasında olamamak, yerini aramak... Bunu çok önemsiyorum, sinemanın bu anlamda bir işe yaradığını da görüyorum. Bundan sonrası için de, geçmişle bugün arasındaki ilişkiyi, Akdenizli olma meselesini, tarihimizle bugünümüz arasındaki ilişkiyi kurabilmeyi istiyorum. "Hayat Siyah Ölüm Beyaz" tamamen böyle baktığım bir proje. Bir başka proje ise Cezayir'de başlayıp İStanbul'da bitiyor. O da heyecanlandıran uluslararası bir proje, bir Akdeniz hikayesi. Hepsinde de bir polisiye omurgası var diyelim.

2 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

festivallerde gösterilmesine rağmen sinema için daha işlemleri bitmiş değil. şu anda color aşamasındalar. sonuç olarak vizyona girecek ama tarih daha belli değil.

ferdinand dedi ki...

Teşekkürler bilgilendirme için,
gerçi vizyona girse bile o da istanbulda bile sınırlı yerlerde girip gidiyo, sözde başkentte yaşıyoruz ama bu açıdan taşradan farklı değil.
Neyseki festivaller falan geliyo arada, Gezici festival ankara festivali olmasına karşın bu sene gelemedi gerçi ama if'i beklicez artık.
selamlar şairler nezdinde marmara&ege ikilisine.