28 Kasım 2008 Cuma

Taça Çıkan Top ve İlyas Salman

İlyas Salman'ın geçmişte futbolu barındıran filmlerde görmüştük. Kendisini de futbolla alakalı benzetmelerle anlatıyo kimi zaman. Sis ve Gece'nin ardından son olarak yine bir futbol filmi olan, görme özürlü bir takımın olimpiyatlara gitme hayalini anlatan 'Çıngıraklı Top' filminde rol almıştı ki İlhan Mansız da konuk oyuncu olarak mevcut bildiğim kadarıyla. Ocak sonu vizyonda denmişti ama noldu bilmiyorum akıbetii hayırlısı...
çıngıraklı top

Sinemayla yaşamak, adam gibi filmlerde rol almak istiyorum Sinemayla uyuyup, sinemayla uyanıyorum Yönetmenlerimizin büyük çoğunluğu benim kadar dürüst olmadı Ömrümün kısıtlı olduğunu biliyorum Sinema yapmam gerekli.
Kendimi taca çıkmış futbol topu gibi görmek istemiyorum. Yılmaz Güney'in de dediği gibi; iyi bir seyirci olacağına kötü bir oyuncu ol, ama sahanın içerisine gir...

Beni en çok Adalet Ağaoğlu'nun Fikrimin İnce Gülü'nden uyarlanan Sarı Mersedes ile içine çekmiş, bu rolü aşkası oynayamazdı dediğim, yol filmi böyle yapılır dedirten balkız ve ilyas salman eşliğinde mükemmel bir filmdi. Yine Ya ya ya şa şa şa adlı filmde babasından türlü dayaklar yemesine rağmen futbol oynayan, eşyalarını sobaya saklayıp antrenmanlara koşan rolüyle de hep aklımdadır.
Ustanın Çiçek Abbas, Banker Bilo, Kibar Feyzo gibi kilometre taşı filmlerde özellikle Şener Şen ile birliktelikleri insanı kendinden geçirir.
Yıllarca gözardı edilip tek bir rol vermedikten sonra Turgut Yasalar'ın Sis ve Gece'sinde izledik kısa ama doğru bir rolde. Filme damgasını vuran monologa da imza attı İlyas Salman, ülkemizde pek örneği olmayan polisiye türünde cesurca yapılmış filmdeki en güzel unsurlardan biriydi.
Bazıları samimiyetinden kuşku duysa da ben bu adama inanıyorum, seviyorum arkadaş, Her dediğiyle yaptığıyla orjinal, harbi bir adam. Kalas gibi olup yakışıklılığıyla günümüzde rol kesen sözde aktörlere inat İlyas Salman diyoruz efenim:)

Şiir yazdım, türkü okudum Ben yoksulluk edebiyatı yapmam Orta halli bir hayatı ömür boyu sürdürecek kadar gelirim var Kitaplarımdan, türkülerimden kazandım Bu ülkede ekmek bulamayan insanlar varken, ben kalkıp yoksulum desem dünyanın en büyük ihanetini yapmış olurum Evim var, çocuklarımı okutmuşum Hem zihinsel zenginlik kadar güzel bir şey var mı?

5 yorum:

Adsız dedi ki...

evet bu filmi ben de duydum Erkan Can da oynuycak denilmişti.You tube da fragmanını izlemiştim.Merakla bekliyoruz.

Baran Doğan dedi ki...

1990 yılında video piyasası için çektiği "Zavallı" diye çok tuhaf bir tadı olan bir filmi var. Arıyorum ama hiçbir yerde bulamıyorum.

Şairler Parkı dedi ki...

çirkinlerde sever 'de vardır es geçilmemesi gereken filmlerinin arasında.
içmeyi seven hemde çok seven bir abimizdir.
politiktir, iyi oyuncudur, alkoliktir . daha ne olsun.

Daima Fenerbahçe! dedi ki...

politikliğini pek sevmesemde oyunculuğu muhteşemdir İlyas Abi'nin.

okan10 dedi ki...

ilyas abilerin çok oldugu dünyanın özlemiyle.yaşasın hayat..bir gün iyi insanlar kazanıcak..