12 Kasım 2008 Çarşamba

Futbol ve 2 Kitap

Ümit Yaşar Oğuzcan: Futbol şiiri

“Maç başladı
Seyirciler oyun peşinde
Oyuncular top peşinde
Maç bitti
Taş, minder, şişe
Tekme, tokat, kroşe
Seyircisi, oyuncusu
Hepsi hakemin peşinde.”
(Taşlamalar, 1966)


2 Kitap, tavsiye edilesi, sinema ve edebiyatın futbolla ilişkisi-içli dışlı olma hali.
Ve bakıldığında zaten kısıtlı olan kaynaklar doğrultusunda kendi alanlarında tek olan iki kitap diyebiliriz.

Futbol ve Sinema; Meşin Yuvarlağın Beyazperde Serüveni alt başlığıyla Tunca Arslan'ın kaleminden çıkmış, yaşamı kavramaya en uygun araçlardan ikisiyle ilgili kapsamlı bir çalışma gerçekleştirmiş. 15 kategoride 150'yi aşkın yerli ve yabancı film bilgileri-değerlendirmeleriyle, kitapta da belirtildiği üzere futbolu, sinemayı ya da her ikisini birden seviyorsanız bu kitaba kayıtsız kalamayacaksınız... Sinemacılardan manzaralar, Belgeseller, Yeşil Sahalardan Beyazperdeye Transfer Olanlar, Sıkı Taraftarlar-Holiganlar, Futbola Sanatçı İlgisi gibi birçok dopdolu bölümüyle okurunu bekliyor.


Türk Edebiyatında Futbol, Turgut Çeviker'in hazırladığı, 1913-2002 arasında yayımlanmış şiir, hikaye, roman, deneme ve anılardan derlenmiş, Ahmet Haşim'den Nazım'a, Orhan KEmal'den Aziz Nesin'e, 50 şair ve yazarın 64 metnini içeren on numara bir kaynak. Ayrıca Abidin Dino'dan Turhan Selçuk'a 1930'dan 200'lere uzayan bir dizi çizgi ve karikatürle birlikte kurgulanarak.
"Edebiyat'la Futbol maç etse, kaç kaç biter?"

2 yorum:

Ortega dedi ki...

Meşin Yuvarlağın Beyazperde Serüveni tadında bir yazı yazıyorum şu sıralar o geldi aklım şimdi. Bakalım becerebilecek miyim?

ferdinand dedi ki...

yazı dizilerine başlamışsın ortega, rezervuar köpeklerinin ardından onu da okuruz mutlaka. Bekliyoruz sabırla:)
Selamlar...