10 Kasım 2008 Pazartesi

Ben X

Ülkemizde geçtiğimiz İstanbul Film Festivali kapsamında gösterilmiş pek bir beğenilmiş, Belçika yapımı Nic Balthazar filmi.
Belçika'da otistik bir çocuğun intiharı üzerine olanları kaleme alan Balthazar ardından kitabı da beyazperdeye taşıyarak insan denen organizmanın ne menem bir yaratık olduğunu tokat gibi suratlara çarpmakta kalmıyor, bilgisayar oyunları dünyasına, otizme, asperger sendromuna, kayıp kuşak gençliğine, acımasız-amaçsız ve mutsuzluğuna vurgu yapan, kurgusuyla, finaliyle ve herşeyiyle orjinalliğiyle izlenesi bir yapım. Filmin kısa hikayesi de aşağıda, henüz filmin dvd'si çıkmasa da eli kulağında diyebiliriz...

Ben kimseye benzemez. Kendine has bir dünyası, o dünyayı kaplayan ArchLord adlı bir internet oyunu ve o oyunda saygı duyulan çok güçlü bir karakteri vardır. Oyunda edindiği tecrübeleri gerçek hayata aktarma hayali kurar. Ama gerçek dünyada okul, her gün karşılaştığı zorbalıklarla cehennem gibidir. Bu durumdan kurtulmak için bir plan yapar, ama oyunda tanıştığı Scarlite adlı kızla gerçek hayatta da karşılaşmayı planlamamıştır... Belçika'nın bu yılki Oscar adayı olan ve yenilikçi tarzıyla dikkat çeken bu ilk film, yönetmeninin kendi romanından uyarlanmış. Aynı romandan esinlenilerek tasarlanan ArchLord, internet üzerinden oynanmaya devam ediyor.

her şey cesarettir. yapamadığını, yine de yapmak... kokusu bile yeterdi. keşfedilmeyi bekleyen bir kıtada henüz keşfedilmemiş bir mevsimin kokusu. ama kilometrelerce uzaktan alabildiğim bir koku. o, muhteşem boynunu bana doğru çevirip, manzarayı izliyordu. ve ben dudaklarımı özgürlüğümün bir nişanesi olarak oraya bir bayrak gibi nasıl dikeceğimi hayal ediyordum. bu şeklide yanında oturup, bedeninin sıcaklığını hissederken, aniden, ansızın, mükemmel bir biçimde... "hey, nasılsın?". bir şey yapma zamanıydı. bir şey söylemeliydim. ama benim tek söylediğim hiçbir şey zaten. sadece gidebilirim... ve gittim...

2 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Henüz izlemediğim için yazıyı okumadan yorum yapıyorum. 2 efa filmin başına oturmama rağmen bir anda ortaya çıkan acil sebepler yüzünden izleyemedim. Bu yazı vesile olsun, bu sefer izleyim:)

Ege

ferdinand dedi ki...

vesile olsun artık Ege:)
film tüm gerçekliğiyle ve başroldeki arkadaşın şahane oyunuyla izlemeye değer, yorumunu bekleriz artık...