Efenim bazı bazı gündeme gelen özellikle büyük maçlar, derbiler öncesi pek konuşulur bu totem mevzusu. Kimi uğurlu atkısını takar özellikle eski atkılar, kimi maçı aynı yerden takip etmek ister, kimi devre arasında yanındakiyle yer değiştirir kimisi omuz-omuza ile başlamak iyidir der, kimisi de takımındaki gıcık topçunun oynamaması için dua eder.
Bizde bu tarz hal ve hareketler mevcutken Four Four Dergisi İngiltere ve Britanya genelinde 2 milyon futbolsever üzerinde araştırma yapmış. Rakam çok büyük nasıl yaptılar bilmiyorum ama anket, e-posta, ya da internet üzerinden oylama gibi alet edavatlar kullanılmıştır heralde.
Kültürler değiştikçe insanların reaksiyonları, davranışları da bir o kadar farklılık gösteriyor. İngilizler denince yeme içme burda da kendisini gösteriyor, hatta şanslı tuvalate kadar gidiyor olay;)
“Takımınızın kazanması için maç öncesi ne yaparsınız?” Kulüplerine bağlılıkları yüksek derecede olan insanların yanı sıra holigan olmayanların da dahil edildiği bu anketin sonuçları, ünlü futbol dergisi FourFourTwo’da yayınlandı. İşte verilen yanıtlara göre taraftarların şans getirmesi için yaptıkları 10 uğur...
1 Maçtan önce şanslı içeceğini içmek... (Yüzde 35)
2 Şans getiren elbiseleri giymek... (Yüzde 21)
3 Her zaman yediği hamburgeri yemek... (Yüzde 10)
4 Her maça aynı yolu kullanarak gitmek... (Yüzde 9)
5 Karşılaşma öncesi bahis oynamak... (Yüzde 8)
6 Cinsel ilişkiye girmek... (Yüzde 5)
7 Maç günü aracını aynı parka koymak... (Yüzde 4)
8 Maç öncesi şans getiren tuvalete gitmek... (Yüzde 3)
9 Dua etmek... (Yüzde 3)
10 Müzik dinlemek... (Yüzde 2)
5 yorum:
Futbolla ilgilenmeyen birine totemden bahsedildiğinde güler geçer, ciddiye almaz. Taraftarlar bu konuda birbirini anlar. Evde birisi oradan çekil televizyonu buradan izlemek istiyorum dese arıza çıkarırız. Fakat bir türlü gol gelmeyen maçta yanınızdakine hocam yer değiştirelim belki uğurlu gelir denildiğinde itiraz edilmeden yerler değişir. Tonla örnek verilebilir buna.
Mesela bizim 100.yıldaki şampiyonlukta benim katkım çok:)100.yılımızda üniversitede okuyordum.Her maç üzerimde aynı forma ile izledim tüm maçları. Çok soğuk havalarda her daim içimde oldu. Bir maçta giyemedim, direk derten çıkıp yetişmiştim izlemeye. Diyrbakır maçı...Mağlup olduk. Ben giysem olmazdık, namağlup şampiyon olurduk. Valla öyle:)
Ege
Totem olayı bizim kapalı tribünde cok sevdiğimiz tuğrul abinin maçtan önce kapalıyı tavaf edip bilmem neresini öpüp koklayarak bize her maç yaşattığı güzel bi o kadar da garip durumlardan ibaret. Hatta her maç beraber olduğumuz baytar bile bazen bu tarz seylere musallat ediyor beni. yok diyor ora benim yerim yok diyor oraya geçim alırız bu maçı felan diyor. ister istemez ayak uyduruyoruz. bi yandan da dalgamızı geçiyoruz ama içimizde bir yerlerde de umarım bu tutarda rahat rahat maçı kazanırız diye de geçiriyoruz. Bi nevi bazıları için alışkanlık, uğur vesaire olsa da bizim içinde en azından tebessüm ettirici umut taşıyan hareketler bunlar. Umarım takım tam rayına oturur güzel oynarda bu tarz hareketleri yapanlar inanıp yapmaya devam eder bizde rahatlıkla maçları izlemeye başlarız.
eyvallah beyler enfes örnekler için:) Ege Diyarbakır maçını hatırlatınca hemen o güne gittim berbat zemide kısır geçen maçta seriyi bozmuştuk. Anlattıkların doğrultusunda 100.yıl formasında senin de ismin olması gerektiği kanaatine vardım:)
bende yıllardır tek kat eski juve atkımı takıyodum kaybettim ne yazıkki, elde var hüzün:}
@designerk öpüp koklama olayı bombaymış, nedense hiç denk gelmedik umarız kaçırmayız bu tarz hareketleri:)
futbolcuların da totem tadında klişe ritüelleri var tabi ama taraftarlarınki apayrı güzel ve orjinal oluyo. tribünler fenomenlerle dolu:)
benim her hafta totemim değişir. kaybettiğimiz maçlarda ne yaptıysam sonraki maçta aynı şeyi yapmama çalışırım. şimdilerde derbi maçlarında totemim ilk yarıyı izlemek 2. yarıyı maçın spikerinden dinlemek tvye bakmamak. çok önem arzeden maçlarda istisnasız her seferinde gusül abdesti alırım.
saçma gelebilir ama taraftar psikolojisi olsa gerek bu yaptıklarım.
totemlerde saçma diye bişey yok hocam,
herkes o anki psikolojiyle kim olduğuna, statüsüne bakmaksızın şuurnu kaybedip hertürlü hareketi yapabiliyo, özellikle son dönemde sosyologların futbola dair klişe açıklamaları, taraftarları işsiz-güçsüz-çapulcu diye nitelendiren o eski çürümüş görüşlerine ayarı veren konulardan biri de bu tarz şeyler, bu ortamları yaşamamış adamların bu yaşadıklarımıza anlam vermesini de beklemiyoruz zati.
Yorum Gönder