12 Ekim 2008 Pazar

Sinemanın Ekürileri

Birlikten kuvvet doğar dercesine birçok projede birlikte yer alan, yerli ya da yabancı oyuncu-yönetmen ya da set ekibi dahi olabilir bu durum. Özellkle gelişmiş endüstri olan Amerikan sinemasında sıkça rastladığımız, birbirini iyi tanıyan yönetmen-oyuncu birliktelikleri pek meşhurdur. Bilmemkaçıncı kez biraraya gelen eküriler hep haber olmuştur, şöyle bir akla gelenlere göz atalım...

1-Hemen ilk akla gelen eküriler Martin Scorsese ve Robert De Niro. Tüm zzamanların belki de en iyi aktörünü kitlelere tanıtan film olan Mean Streets-Arka Sokaklar'da De Niro'ya şans vermesi ile başlayan ve metot oyunculuğun kralı haline gelen De Niro ile birlikte Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas, Cape Fear, Casino gibi birbirinden güzel yapımlarda birlikten kuvvet doğurdular. Scorsese'nin sonraki projesinde bir roman uyarlamasında da tekrar biraraya gelecekleri tahmin ediliyor. Tarihe geçen filmler kadar konuşulan diğer husus da Robert De Niro'nun rollere öyle kaptırması ve hazırlanışı ki Taxi Driver için uzun süre akıl hastalıklarını araştırması-bir ay boyunca günde 12 saat taksi kullanması

2-Hazır usta Scorsese'den bahsetmişken onun son dönemdeki gözdesi ile oluşan Scorsese-Di Caprio birlikteliğini de es geçmemek lazım. Gangs of New York, The Aviator ve son olarak The Departed ile yönetmenin en nhayetinde oscarı kucakladığı filmde birlikte çalışan ikili 2009 yılında başlanacak bir film çin de şimdiden çalışmalara başladı.

3 numero Tim Burton ve Johnny Depp'in güçlerini birleştirerek şahane işlere imza attıkları filmler. Edward Scissorhands, Ed Wood, Sleepy Hollow, Ölü Gelin, Charlie'nin Çikolata Fabrikası'nın ardından son olarak müzikal türünde Sweeny Todd'a imza atarak yıllardır süregelen harika eküriliğe bir eser daha kattılar, allah bozmasın tek temennimiz.

4-Ridley Scott - Russell Crowe: A Good Year, Gladiator, American Gangster ve son olarak Body of Lies ile nefes kesen yönetmen-oyuncu ortaklığına güzel bir örnek. Yönetmenin sıradaki filmi ise Nottingham ve yine Crowe ile çalışacak, biz de izleyeceğiz kaçırmadan.

5-Western'in hükümdarı Sergio Leone ve Clint Eastwood babanın adını anmayan taş olur.
Western türüne yeni soluk getiren spagetti western olarak da anılan muhteşem filmlere imza atan, Good Bad Ugly, A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More üçlemesiyle birlikte voltranı oluşturup izleyiciyi manyak eden ve hemen her filminde film müziğinde eşi benzeri bulunmayan büyük usta Ennio Morricone ile eküriden öte üçlü bir ekip kuran bir birliktelik.

The Others
Ülkemizden bir örnek vermek gerekirse en güzel ve başarılı örnek Yavuz Turgul - Şener Şen ekürisi bir numaradır, can'dır, ciğerdir. Ülkemizde senaryo konusunda çığır açmış, profesyonelliğin simgesi Turgul ile bu toprakların görüp görebileceği en büyük oyunculardan Şener Şen'in projeleri her daim kült olmuştur. Oyuncu ekürilerde Zeki-Metin filmleri bir döneme olduğu kadar günümüze kadar insanları keyiflendirmiş, Kemal Sunal filmlerinde olduğu gibi defalarca izletmiştir.

Ülkemizde sinemanın en güzel ortaklıklarından biri son dönem Türk sinemasının en başarılı üç yönetmeninden biri olan Reha Erdem ile filmlerinde ona olağanüstü görüntüleriyle eşlik eden görüntü yönetmeni Florent Herry birlikteliği ki Kaç Para Kaç ile başlayan Korkuyorum Anne ve Beş Vakit ile doruklara ulaşan filmlerin olağanüstü güzelliği kadar görüntüleriyle de izleyenleri mest etmiştir efendim.
Eküri hususunda unutulanlar mutlaka vardır yardımcı olana eyvallah deriz, Tango&Cash gibi örneklere dahi varız:)

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Bir tane de benden gelsin o zaman.Alfred Hitchcock-James Stewart.Valla benim hatırladığım 3 yada 4 filminde vardı Stewart.Çok da beğenirim oyunculuğunu İngilizdi sanırım.Karizmatik-sevimli arasında gidip gelen,özellikle ustanın yönettiği filmlerde yeteneğini doruğa çıkaran Vertigo ile akıllardan silinmeyen bir performans sergilemiştir.Alfred amcayı zaten anlatmaya gerek yok.

mca dedi ki...

Erkan Can - Önder Çakar

Asosyalsosyalist dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.