18 Aralık 2007 Salı

Joe Strummer ve The Clash


"Sigara olmasaydı, 20.yüzyılda hayranlık duyduğumuz sanat eserlerinin hiçbiri olmazdı. Bence sigara içmeyenlerin, sigara içenler tarafından üretilmiş eserleri satın alması yasaklanmalı".
Joe Strummer

Bu sözler 2002 yılında aramızdan ayrılıp başka boyuta geçmiş olan, babasının bir diplomat olması nedeniyle Ankara'da doğmuş hemşerimiz, The Clash grubunun solisti, hayat veren, pek çokları için grubun ikon haline gelmesini sağlayan Joe Strummer'e ait.
6 albüm yapıp dağılan The Clash punk-rock tarzında albümlerle birçok gruba ilham kaynağı olurken birçok türden beslenmiş, çoğu grup gibi yuvarlak cevaplar vermemiş Strummer başta olmak üzere duruşu olan, şarkılarında ve hareketlerinde bunu yansıtmış olan gruptur.
Bir anda çıkıp ortalığı dağıtıp kısa sürede muhteşem albümler yapıp-başta London Calling olmak üzere- ardından dağılması grubun iyiden iyiye efsaneleşmesini sağladı adeta.

Joe Strummer'ın 50 yaşında kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirmesinin ardından bir de belgesel çalışması yapıldı. Bono, Steve Buscemi, Johnny Depp, Jim Jarmusch gibi yol arkadaşlarının yorumlarıyla ilerleyen biyografik filmlerin en yeni örneklerinden. Yol arkadaşı hususunda eklemek gerek; Joe Strummer Jim jArmusch ustanın Mystery Train adlı filminde rol almıştır, filmde Steve Buscemi de vardır, pek de güzeldir ayrıca...
Strummer gruptan ayrıldıktan sonra farklı bir grupla çalışmalara başlasa da genç yaşta ölen müzik efsaneleri arasına girmiştir ne yazıkki.
Irkçılığa, toplumsal meselelere politik duruşuyla ve harika şarkılarıyla en güzel katkıyı yapmış, Sex Pistols ile birlikte apayrı bir yer ednmiş olan grup The Clash...
Grubun şarkıları çok bilinmese de popülerlik açısından belki de tek parça vardır filmlerde, jeneriklerde, sağda solda sürekli çalınan "Should I stay or shouldI go", güne başlamak için ideldir, hertürlü gider;

The Clash - Should I stay or Should I go


London Calling

1 yorum:

cogito dedi ki...

Zaten the Clash'in adayı kasıp kavurduğu dönemden sonra özellikle İngiltere , Clash'ciler ve Sex Pistols'cılar olarak ayrılır. Ben the Clash'in romantizmini , Sex Pitols'ın sertliğine nazaran daha çok severim. Unutulmaması gereken bir şey daha vardır ki o da aynı Joe Strummer gibi bir döneme damga vurmuş ve Strummer ile aynı cümlede geçmesi gerektiğine inandığım , Sex Pistols'ın tek hakiki üyesi Johnny "the Rotten" Lydon'dır.

Özellikle "London Calling"in sözlerine dikkat edin , inanılmazlar.