26 Kasım 2007 Pazartesi

the Color Purple

It's About Life, It's About Love, It's About Us.

Steven Spielberg'
in diğer sansasyonel filmlerinin gölgesinde kalmış, gömülü hazine misali bulunup kıymeti bilinesi 1985 yapımı, harika filmi The Color Purple. Bizdeki adıyla Mor Yıllar.

Alice Walker'in Pulitzer ödüllü aynı adlı romanına dayanarak çekilen film temel olarak Afro-Amerikan ailelerinin, kadınlarının Amerika'daki varolma çabalarını, kocalarıyla, beyaz adamlarla mücadelelerini anlatsa da insan olduğumuzu tokat gibi suratımıza çarpan harika bir yapım.
Filmin süresi 148 dakika olsa da bir dakika bile sıkılmadan kendisini izlettiren, olayları abartmadan, birşeyler öğreteyim derken yapay olma sorununa bulaşmadan derdini fazlasıyla anlatan, oyuncu performanslarıyla da üstdüzeye çıkan bir film Mor Yıllar.
Özellikle başrolde Whoopi Goldberg'in olağanüstü performansını gördükten sonra kariyerindeki diğer filmlerin neden bu kadar sönük kaldığını anlamak zor. Filmdeki diğer üstün performanslar Danny Glover, Margaret Avery ve Oprah Winfrey'e ait. yardımcı rollerden birinde Matrix'in Morpheus'u Laurence Fishburne'i görmek de mükün.
Birçok oscar adaylığı, oyunculara gelen altın kürelerin ötesinde en başarılı edebiyat uyarlamalarından biri olduğu kesin olan filmin yaşamın tüm renklerini, acılarını, güzelliklerini barındırmasıyla arşivlik filmlere katılması farzdır efendim...


Hiç yorum yok: