5 Mart 2009 Perşembe

White Russian


Böyle alevli, cafcaflı alkol kültürüm yoktur kesinlikle ama bu arkadaş çok canlar yakıyor.
Bizim için bira'dır aslolan, yani resmi olmayan taraftar içeceği...
White Russian mevzusu ise yine bir filmden musallat oldu bana, izleyenlerin aklına gelecektir muhakkak; Coen Biraderlerin kült filmi Big Lebowski'nin fenomen karakteri Dude her fırsatta bu içkiden içer, bıyıklarında kalanları da elleriyle savuşturur.

Filmde John Goodman da Jeff Bridges da yaran performanslar sergiler, onlara Steve Buscemi ve John Turturro da arıza rolüyle eşlik ederken film absürdlüğüyle, Coen'lere has alışılageldik trajedileri ve komedi anlayışının yanı sıra yine muhteşem müzikleriyle benim için baş ucu filmlerindendir. Filmde başrolde aslında bowling de vardır hatta bowling severlerin milli marşı gibi birşeydir bu film, adına LEbowski Festivali tadında her yıl düzenlenen bowling festivalleri düzenlenir.
White Russianın içeriği kahlua denen kahve bazlı likör, votka ve süt. Enteresan tarafı da muhteviyatında süt bulunması ve beklenenden çok fazla şey sunan güzelim tadı...

Big Lebowski demişken trailer'ı da verelim;

6 yorum:

t for tuna dedi ki...

dude bizim icin ikonik bir figur. yaptigina da, ictigine de hastayiz.

yalniz white russian'a buz...bol buz. onu unutma ferdican. herseyden once bardagi buzla dolduruyoruz. kahlua'nin sisesi 60kagit civari. amerikan pasaji tipi yerlerden daha ucuza temin etmek de mumkun mu? mustafa denizli "gayet tabii mumkun" diyor.

http://2.bp.blogspot.com/_L-g6p4D-spw/SJm4SlKcLkI/AAAAAAAAAPI/s6-2Kznz8mA/s1600-h/yarasin.bmp

bir de bu bovlink mevzusuna gelince. hepimizin hatirlayacagi uzere bu isin piri, fred cakmaktas'tir, kendine has parmak uclarinda piti piti yuruyusu ile... hem dude hem de fred cakmaktas'ta gorulecegi gibi bowling amerikali calisan insanlar icin, bir nevi bizdeki kahve sporlari gibi. bir yandan alkol, ote yandan muhabbet, arada da topu bir sallayiveriyorlar iste. fakat diger ulkelerde sanirim boyle degil. bowling bizde cumartesi suslenip puslenip gidilen ve bol isikli + gurultulu mekanlarda icra edilen son derece luzumsuz ve stres yukleyen bir aktivite. bu nedenle isimiz olmuyor.

ferdinand dedi ki...

:)azizim aydınlatıcı yorumun için sağolasın.
buz hadisesi önemliymiş hakkaten bu hususta notumu aldım,
Fred abi unutulmaz tabi Amerikan kültürünün bu bowling ritüelini bizde belki bilardoya ya da okey'e benzetebilirmiyiz acaba? yada hiç benzetmesekmiki...
bowling kitlelerin afyonu ya da işçi sınıfının balesi demek ne kadar mümkündür peki?
saygı-sevgi...

stalker dedi ki...

big lebowski bence barton finkten sonra coenlerin en güzel işidir.

creedence clearwater revival dinleyen dudeu kim sevmez ki :)

t for tuna dedi ki...

onur lee, bowling aslinda daha ziyade dart ile beraber siniflandirilmasi gereken bir spor sanki. hani yaninda icki icerken icra edebileceginiz cinsten. tabii dart'tan kat be kat eglenceli. yalniz nerede kaldi o papazin cayirinda duzenlenen bowling turnuvalari? endustriyel bowling e hayir!

graSS dedi ki...

bu filmi 3-4 kere izledim.her izleyişimdi içmeye imrenişim ve bir türlü içemeyişimdir.iyi hatırlattın içmek lazım

ferdinand dedi ki...

afiyet şeker olsun graSS, senin siparişin olan kumar filmlerine de bikaç güne girecem inşallah:)
selamlar...