24 Aralık 2008 Çarşamba

VHS ve Eski Günlere Veda

Ajanslara bir efsanenin bitişi düşüverdi bugün.
Bize eski güzel günleri hatırlatan en güzel örneklerden Vhs kasetler tarihe karıştı, gitti birçokları gibi.
Halbuki çok yakındaymış gibi hatırlıyorum mahalle aralarındaki video kaset dükkanlarını, Vhs mi Beta mı sorularını...
Bizde Sony'nin geliştirdiğiBeta (Betamax) vardı, Toshibanın piyasaya sürüp betayı tarihe gömen Vhs ise daha çok bulunurdu sağda solda, kasetleri de... bilumum Türk filmlerini, Freddy gibi fenomen korku filmlerini video kasetlerle tanımıştık vesselam.
Kemal Sunal filmlerinin ilerde binlerce kez gösterileceğinden bir haber şekilde nerdeyse hergün Kapıcılar Kralı, Orta Direk Şaban, hala izlemeye doyamadığım Düttürü Dünya ve Kiracı gibi bence rahmetlinin kendini en güzel ifade ettiği dram türü filmleri defalarca izler izler dururduk.
80ler denince ilk akla gelenlerden şahsım için, hızla ilerleyen teknolojinin ardından 90'larda yavaş yavaş tozlu raflarda ya da çöplerde kendini bulmuş, Amerikalı DVA firmasının duyurusuyla da tarih sayfalarında yerini bulmuştur.
beta

Vhs ya da o günleri anmada tabi sürekli komşularla, aile bireyleriyle, akrabalarla içiçe oturulması, salonun ortasında kurulu sobanın üstünde pişen kestaneler, şimdi saçma gelen oyunlar, hikayeler, en önemlisi de modern şehir insanınınköşesine çekilen, birbirine yabancı şu anki durumuna öfke olsa gerek maziyi aratan.

Grişte yazdığım Vhs, betamaax ve Toshiba-Sony çekişmesinin bir benzerini de son 1-2 yıl içinde yaşadık, bunun galibi ise bu sefer Sony oldu.
Toshiba'nın Hd-Dvd ve Sony'nin Blueray'i kapışırken, Sony sağlam tanıtım ve Play Station 3'ün blueray çalıştırması gibi kurnazlıklarla optik video format savaşını kazandı, ülemizde de blueray filmler satışa sunuldu, lakin işin sonu geçmişteki gibi olacak, teknoloji alayını bir kalemde silip atacak orası kesin.

4 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

"Karate" filmlerini de unutmayalım.

dedigencadam dedi ki...

bruce lee filmlerinin aşinası olmuştuk.
-olm bruce lee'ye kurşun sıkmışlar ölmemiş
-hadi lan
-valla olm bıçak sokmuşlar yamulmuş lan bıçak
-ee nasıl ölmüş bu adam olm
...
hp bilgisayarlarda kasada boş bi bölüm vardı opsiyoneldi istersen takıyordular,baya hoşuma gitmişti,kötü olmuş bu haber.

ferdinand dedi ki...

hakkaten karate filmleri ayrı bir furya idi. bizim peder hala bayılır bu filmlere, bunları izleyip sokağa çıkıp da arkadaşlarına "haayt" huyt diyerekten saldırmayan çocuk, çocuk değildir benim gözümde:)

Şairler Parkı dedi ki...

Kasetçilerin dükkanları büyülüdür bana göre. İçeri girdim mi sarhoş olurdum. Sıra sıra video kasetler cezbederdi, hepsine sahip olma isteği. Rafın arkasında duran adama özenirdim.

Evinn yakınlarında vardı bir dükkan.Arkada bir göz oda daha vardı. Koyu renk perde ile ayırırdı iki yeri. Diğer yerde kaçak olarak atari oynatıyordu. Amiga 500 vardı...abi süremi 10 dk daha uzatabilir miyim?:)

Ege