31 Aralık 2008 Çarşamba

2008 yılının en ‘hatalı’ filmleri

08'in son gününde moviemistakes.com’un açıkladığı 2008’in en çok kamera ve mantık hataları içeren filmleri listesinin zirvesinde son Indiana Jones macerası Kristal Kafatası Krallığı yer aldı.
Çok dikkat etmemize rağmen filmlerin büyüsüne kapılıp birçok hata ya da unutulan birşeyi göremeyebiliyoruz ki geçmişte de Cesuryürek filminde arka fonda süt kamyonu geçmesi gibi onlarca hadise yaşanmış yine görememiştik:)
Hatalar arasında abartan filmleri ve hataları şöyle bir sıralamışlar;

Hollywood’un en ünlü yönetmeni Steven Spielberg kamera arkasına geçti. 100 milyon dolardan fazla bir bütçe ayrıldı. Harrison ford tekrar şapkası başın geçirdi. Tüm bunlar Indiana Jones’ın son macerası olan Krital Kafatası Krallığı’na gişede başarı getirdi belki ama filmi yılın en hatalı filmi olmaktan alıkoyamadı.

INDIAN JONES ZİRVEDE
İnternet sitesi moviemistakes.com, sinemasever okurlarından, filmlerdeki mantık ve kamera hatalarına dair bilgi ve uyarıları derleyerek 2008’in en hatalı filmlerini bir liste halinde yayınladı. Listenin tepesinde yer alan Kristal Kafatası Krallığında tam 67 hata saptanmış.

1957 yılında geçen filmde, bu tarihe uymayan pek çok detay var. Bunlardan biri filmde Indiana Jones ve oğlunun kullandığı Harley Davidson motosiklet; dikkatli gözler motosikletin modelinin 2000’lerden sonra olduğunu farketti.
*Filmin bir sahnesinde açılan ve Orta Amerika ülkelerinin yer aldığı haritada Belize de bulunuyor. Bugün Belize adlı bir ülke var ama bu ülkenin adı 1973’e kadar İngiliz Hondurası (British Hounduras) idi.
*Kristal Kafatası Krallığı’nda, sahnelerin sürekliliğinde de farkedilen hatalar var. bir sahnede Harrison Ford kıvrılmış bir gömlekle perdede görünüyor ancak sahnenin devamında gömleği düz olarak başında bulunuyor.

KARA ŞÖVALYE İKİNCİ
Hatalı filmler listesinin ikinci sırasında yine büyük bütçeli bir devam filmi yer alıyor; Batman - Kara Şövalye…
46 hatanın saptandığı filmde, Joker aynı sahnede iki farklı saç stili ile perdede görünüyor. Bir başka sahnenin devamında Joker’in silah tuttuğu el değişmiş.


ABBA müzikali Mamma Mia’da saptanan hata sayısı kara şövalye’dekilerden sadece bir tane daha az. Bu da, tarihte en çok DVD satışı rakamına ulaşan Mamma Mia’yı, hatalar listesinde üçüncü basamağa koyuyor.

Listenin duyurulduğu sitenin başkanı Jon Sandys listeye giren filmler hakkında şunları söyledi; “bu kadar büyük bütçeli filmlerde bu tür hatalardan yapılmayacağını ya da en azından hataların bilgisayar yardımıyla kapatılacağını düşünürsünüz. Ama hatalar yapılmaya ve dikkatli gözler de bunları bulmaya devam ediyor.”

Listedeki ilk on film şunlar;

1 - Indiana Jones ve Kristal kafatası Krallığı - 67 hata
2 - Batman-Kara Şövalye - 46 hata
3 - Mamma Mia! - 45 hata
3 - Twilight - 45 hata
5 - High School Musical 3- 41 hata
6 - Arzın Merkezine Seyahat - 31 hata
7 - Step Brothers - 24 hata
8 - James Bond-Quantum of Solace - 23 hata
8 - Get Smart - 23 hata
10 - Iron Man - 21 hata

3 yorum:

cem dedi ki...

en iyi film, en az hatalıdır lafına katılmam.ki öyle de değil.sonuç ortada.
hocam oğuzhan tercan, hırsız var filminde bilinçli olarak hatalar yarattığını bile söylemişti.

bu arada dostum yazılarını severek okuyorum

ferdinand dedi ki...

Kesinlikle katılıyorum Cem, ki The Dark Knight da iirçok hata bulunmasına rağmen geçtiğimiz yılın en başarılı filmlerinden biriydi, süper kahraman filmleri sevmeyenleri bile hastası etti.

Çok abartı mantık hatası falan olmadığı sürece bir sorun olacağını sanmıyorum zaten dedğin gibi bu tür hata olmayan film de iyi filmdir demek mümkün değil.

Teşekkürler yorumun için sağolasın kardeşim, yorumlarını bekleriz her zaman... iyi seneler

Alfredo dedi ki...

100'lerce hata olsa nolucak ki biz izlediğimizden zevk aldıktan sonra :D