29 Ekim 2008 Çarşamba

Alkol Seansları > Pub Nedir?

Blog'un Bira tarafını es geçmeden alkole dair birşeyler de eklemek farz oldu.
Efendim ülkemizde de özellikle İstanbul'un canlı yerlerinde çokça yayılmaya başlayan "pub" adlı keyifli mekanlar nerden geliyor, nedir ne değildir mevzu bahis.
Bir Ankaralı olarak simitçi, mısır arabaları ve dönercilerin tutsağı olmuşken haftasonları başta maç önce ve sonraları olmak üzere soluğu bu tarz yerlerde alıyoruz.

Bilindiği üzere Biritanya kültürünün ürünü olup açılımı "public house" olan, mekanda illaki televizyonda yeşil zeminin ağırlığında maçların oynatıldığı, bar muhabbetlerinin döndüğü, bazı mekanlarda bilardo ve langırt gibi hede'lerin de bulunduğu, duvarlarda The Clash, Sex Pistols gibi British kültürünün ikon gruplarının yanında George Best fotoğraflarının da bulunmasını temenni ettiğimiz yerlerdir:) Çoğu pub sabah 11 akşam 11 açık oluyormuş. Pub'lar hemen hemen 600 yıldır isimlerini kendi kültürlerine ait geleneksel adları alıyor, The King's Arms, The Red Lion gibi. Özellikle bu mekanların kendilerine has tabelaları, logoları ön planda oluyor.

En eski pub ise St.Alban'da bulunan Fighting Cocks ve 11.yüzyıla dayanan bir geçmişi var.
Büyük çoğunluğu ki 53000 civarında İngiltetre ve Galler olmak üzere, İskoçya'da 5200, Kuzey İrlanda'da 1600 adet olmak üzere Birleşik Krallık'ta yaklaşık 60,000 pub olduğundan söz ediliyor ki buradaki adamları toplayıp partisini kursan iktidar olur (thanks to Erkan Can)...

Britanya kaynaklarında her daim pub'ların sosyal toplanma alanı olduğundan ve Britanya hayatının çok önemli bir parçası olduğundan dem vuruluyor. Özellikle grup halinde gelindiğinde sırayla diğerlerine içki ısmarlamanın adetten olduğu da eklenmiş. Bu abilerin en başta Guinness gibi 1759'dan beri İrlanda'da üretilen koyu renkli, ilk içimde acı tadıyla garip gelse de içtikçe güzelleşen ve en popüler biraları bitter tarzında biraların yanında birde cider adında İngiltere'nin Batı yakasında elmadan yapılan bira da epey meşhurmuş, ağzımın salyaları akarken bunu da eklemeyi görev bilirim.

Kendi kültürlerine ait ağır biraların yanında Alman, Belçikalı ve Fransız biraları da birçok pub'da bulunuyor, kışın içerde, yazın da bahçesi var ise pub'un bahçesinde püfür püfür mideye indiriliyor yavrular. İstatistik de döşeyelim hemen; Britanya insanı! yılda ortalama 99,4 litre bira içiyormuş ve bunların %80'i pub ve club'larda indragandi yapılıyormuş ki vay anam vay diyor kırmızı tenli dev adamlara selamları gönderiyoruz...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hi, very interesting post, greetings from Greece!