5 Nisan 2008 Cumartesi

Broken Flowers


Bağımsız sinemanın prensi, boğazın boğası:) Jim Jarmusch'un izleme şansı edindiğimiz son filmi, Cannes Film Festivalinde de hakettiği ödülü almış, iddialı laflar ve sansasyon yerine en ince ayrıntılara aslında en temel sorunlarımıza mercek tutan bir Jarmusch filmi.
Modern toplmuların belki de en büyük problemi yabancılaşma ve iletişimsizlik resmini başrolde Bill Murray'in abartısız harika performansıyla, çatlak kapı komşusu rolünde Jeffrey Wright'in eğlendiren, akılda kalıcı oyunculuğunun yanında sınırlı rollerde fazlasıyla verim alınmış olan güzel varlık Sharon Stone, Julie Delpy, Jessica Lange ve Tilda Swinton gibi şahaser oyuncu kadrosuyla da izlemeyi hakeden bir yapım.



Konusu, durgunluğu ve olayların gelişimi açısından yine harika yönetmen Wim Wenders'in Don't Come Knocking filmiyle çok benziyor bu film. İkisinde de umarsız başkahramanlar, geride kalan sevgililer, birbirinden çok uzak yakınlar, varlığından habersiz olunan oğullar ve yol filmi unsurlarını barındıran bir macera sözkonusu. Tabi Wim Wenders'in filminde muhteşem bir görsellik de cabası...
Jim Jarmusch filminde ustanın minimal film tarzından ödün vermediğini de belirtelim, sürekli her filmde ekşın arayan, filmin sonunda illa zorlama bir şekilde bir mevzu kopmasını bekleyenlere göre olmadığını da belirtmek gerek.
Başrolde Bill Murray kadar pembe rengin de bulunduğu, fazlasıyla naif, içten, gerçekçi bir film Broken Flowers.
Film için söylenmesi gereken en önemli hususlardan biri de insanı filmden sonra heryerde aratan film müzikleri kuşkusuz. Filmde sık sık geçen Etiyopya müziklerinin yanında şaheser parçalara yer verilmiş, soundtrack hastalarına duyrulur amazonda bulmak mümkün...

Hiç yorum yok: