19 Ekim 2007 Cuma

Nuri Bilge Ceylan

Bağımsız ve minimalist sinema adına türk sinemasına yeni açılımlar getirmiş ve Zeki Demirkubuz, Semih Kaplanoğlu gibi isimlerle birlikte 7.sanatın ülkemizdeki namını yürüten, düşük bütçeli filmleriyle sinema aleminde yüksek nam salmış olan, festivallerden onlarca çağrı alan- ödüllere doymayan, nedense kendi ülkesinde nerdeyse tanınmayan, izlenmeyen, görmezden gelinen bir usta Nuri Bilge Ceylan...

kasaba

Yenilikçi ve toplumsal sorunları irdeleyen örnekler vermesine sebep olmuş eşşiz yapımı ilk eseri olan bir kısa film,Koza ile bugünlere sinyal niteliğinde mesajlar gönderen yönetmen insaoğlunun çıkmazlarını, kadın-erkek ilişkilerini, herbiri sanat eseri niteliğinde harika karelerle izleyiciye sunar bütün filmlerinde ki Uzak bunların en güzeli olsa gerek. her plan, her karesi İstanbul'un kışa teslim olduğu sahnelerde ekrana kitlenmiş olarak bulursunuz kendinizi. Ya da insanların ikiyüzlülüğünü görürken kendinizden de birşeyler bulursnuz mutlaka, filmi çekerken rahmetli olan Mehmet Emin Toprak'ın işportadan aldığı ateş eden askeri çalıştırdığında kahkahalarını gördüğünde kıs kıs gülersiniz.

Sırasıyla Nuri Bilge Ceylan'ın kısa metraj filmi Koza'dan sonra çektiği uzun metraj filmleri;

mayıs sıkıntısı
Fotoğrafçılıktaki ustalığını filmlerine de yansıtan NBC, Oyuncu seçiminde nerdeyse bütün aile fertlerini, hatta Canes'te dakikalarca alkışlanan son filmi İklimler'de olduğu gibi karısını da oynatmaktan çekinmemiştir. Profesyonel oyuncu oynatma gibi bir derdi olmayan, minimalist filmlerin piri olmuş,kimilerine göre sıkıcı bulunsa da gerçek bir duruş ve tarza sahip olan, kaliteli işlere imza atan bilge bir adam!..

iklimler

Hiç yorum yok: