30 Eylül 2007 Pazar

Sokak Sanatçısı -> BanksY


Hakkında İngiliz olduğunun ve çocukluktan itibaren graffiti ile sokaklarda tanıştığının dışında pek de bilgi olmayan, kör olmuş toplumlara ilaç gibi gelmiş olan gizemli kişilik.
çizimlerini politik mizahla harmanlayan ve en önemlisi hiç bir zaman yakalanamayan, Dünyanın sayılı müzelerine kendi tablosunu farkettirmeden asan, günlerce orda kalıp kendi telefonu üzerine anlaşılan Londra, New York müzesi demeden bunu yapan Banksy'den sanata dair inciler; "Sanat ve sanat tarihi hakkında biraz bilgisi olan herkes, büyük sanatçıların diğerlerinden çok daha iyi veya tamamen kendine özgü şeyler yaptıkları için 'büyük' olduklarını anlar. Delacroix, Manet, Picasso'yu düşünün örneğin. Müzeleri ya da galerileri ziyaret eden insanlar sadece kendilerini 'kültürlü' hissediyor, ama eserlerin içeriğini anlamıyorlar. Yaptığım şeyleri Tate Modern Müzesi'ne koyabilirsin ve açılışını da Tony Blair ile Kate Moss yapar. Ama bu , dışarı çıkıp da yapmaman gereken bir yere bir resim yapmak kadar heyecan verici değil."

Filistin'deki malum Utanç Duvarı'na binbir güçlükle yaptığı graffitiler ise yıllardır aşağılık politikalarla işkence edilen insanlara ufak da olsa bir armağan adeta...

Hiç yorum yok: