30 Ocak 2009 Cuma

Goodfellas & The Sopranos


Henry Hill: You're a pistol, you're really funny. You're really funny.
Tommy DeVito: What do you mean I'm funny?
Ya motherfucker! I almost had him, I almost had him.

Martin Scorsese'nin en sevdiğim filmlerinden biri olmakla birlikte mafyavari film türüne yanilikler getiren, onlarca filme ilham kaynağı olurken The Sopranos gibi şahane bir dizinin de temelini oluşturuyor diyebiliriz rahatlıkla. Yukarıdaki diyalog ise filmde bir an için kanı donduran ardından güldüren Joe Pesci'nin performansıyla doruğa çıkan 10 numara sahnelerden...
Beni rahatsız eden tek şety Scorsese gibi sürüyle filmi sinemaya armağan etmiş, kült filmlere imza atmış, çoğu zaman hakkı yenmiş bir adamın oscarı bir uzakdoğu uyarlaması olan The Departed ile kazanmasıdır ki Akademi denen güruhun seçimlerini zaten anlamak zor oluyor. Karar aşamasında lobiler, büyük film şirketlerinin baskıları, propagandaları birçok sinemasal unsurdan baskın çıkabiliyor.


Filme dönecek olursak Goodfellas alışılageldik şekilde şiddeti alevlendiren, kışkırtan bir mafya filmi değil, kanlı sahneleri bol lakin bu olaylar sonucu olabilecekleri çok net açıklıyor; ya ölürsün ya da kodesi boylarsın, ya da filmde kahramanımızın başına geldiği gibi itirafçı olup ömür boyu saklanarak yaşarsın... Mafya ve organize suç dünyasının temelleri özellikle bu tarz filmler için, New York'un arka sokaklarına yerleşmiş İtalyan asıllı vatandaşların harekete geçmesiyle başlar. Kendi mahallelerinde bir hiç olan gençler aidiyet duygusu ve kendini güçlü hissetme gibi gayet insani nedenlerle abilerinin arasına karışır, olaylar gelişir.

Goodfellas ve Coppola ustanın üçlemesi The Godfather birçok nedenlerle benzerlerinden ayrılıyor. Bu filmlerde canlandırılan ‘karanlık’ kahramanlar, ahlaki ve estetik açılardan kötü örnek olsalar da ‘ailesine ve dostlarına ölesiye bağlı’ kişilikler olarak takdirimizi kazanıyorlar.
Aynı husus bu mirası da alarak The Sopranos dizisiyle daha da açılıp, geliştirildi ve her ne kadar film endüstrisini eleştirsek de Amerikalıların dizi, tv show mevzusunda aştıklarının
göstergelerinden biri oldu.

Goodfellas filminde rol almış 27 aktörün The Sopranos'ta görev alması, anlatım biçimi, kahramanın açık taraflarını net gösterişiyle, psikopat ve bir o kadar komik karakterleriyle birbirine benzerliklerinin saymakla bitmeyeceği iki yapım. Tek fark The Sopranos'ta klasikleşmiş New Yorkşehri ve atmosferi New Jersey' taşınmıştır.
Goodfellas'ta Robert De Niro diğer filmlerine nazaran ikinci planda kalırken surat ifadesiyle bile oyunculuğun kitbını tekrar yazıyor lakin bu filmin yıldızları baş kahramanımız Ray Liotta ve birçok filmde sıyırma rollerde karşımıza çıkan Joe Pesci kesinlikle.
Sayfal

1 yorum:

Baran Doğan dedi ki...

Aynı ekibin "Mean Street" (1973) filmi de görülmeli.