7 Kasım 2008 Cuma

Sevmek Zamanı

Susuz Yaz ile Türk Sinemasına yurtdışından ilk ödülleri getirmiş, yaratıcılığı ve özgünlüğüyle Yılanların Öcü gibi filmlerin yanında bu post'a da konu olan, yıllar sonra Dvd üzerinden bizlerle buluşan saklı bir hazine misali, Sevmek Zamanı adlı filmle hayretler içine düşüren Metin Erksan başyapıtı.
Siyah beyaz kareleriyle sinemamızın en güzel, çarpıcı ve en önemli filmlerinden Sevmek Zamanı.
Konusuyla ülkemiz sınırlarını aşan sanki bir Avrupa filmi, Bergman filmini andıran ve sinemamızda başka bir öeneği olduğunu sanmadığım "surete aşık olma" durumunun mükemmel sunumu.


Müşfik Kenter'in Boyacı Halil ile başrolde devleştiği, özellikle deniz kenarındaki sessiz sahneleriyle filme anlam kattığı, çekildiği dönemde sinemalarda oynama şansını bulamamış bir film ki o dönemde bu tarz bir film gösterilse de herkes yarıda çıkardı muhtemelen (şu an da sinema izleyicisi profiline baktığımızda aynı şey geçerli). Hak ettiği seyirciye bir iki televizyon gösterimi ve geçtiğimiz aylarda raflarda yerini alan dvdsi ile birlikte bulan arşivlik filmimiz. İsteyiniz...

2 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

Film ismini duymuşluğum var. Ama izlemiş değilim. Tavsiye ettiysen muhakkak izleyeceğim.

Yeşilçamın tozlu raflarında daha ne filmler vardır kim bilir ? Belki sinemalarda bile gösterilmemiş, belki de hiç montajlanamamış ...
Yılmaz Güney'in Umut ve Ertem Eğilmez'in Canım Kardeşim filmi hala ! ülkemiz sınırlarını aşan filmler değilmidir mesela ?

ferdinand dedi ki...

tavsiye ederim kardeşim, o yıllarda beklenmeyen orjinallikte evrensel bir film yapmış Metin Erksan, fonda da eski İstanbul can yakmaya devam ediyor:)

Yılmaz Güney ve Umut konusunda da benim bayıldığım filmlerden, en etkilendiğim filmlerden biri. Faytoncu Cabbar'ın hikayesi bir nevi Türkiye'nin hikayesidir. Tuncel Kurtiz de filmi film yapan unsurlardan.