Özellikle akranlarımızın büyürken ve halen izlemeye doyamadığı, aynı ekolün Arzu Film'in birçok versiyonu olsa da turşu suyu ya da evlenme mevzusu hiç farketmez, Münir Özkul, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Ayşen Gruda ve Tarık Akan gibi sinemamızın efsanelerinin birarada olduğu aile sıcaklığında ekran başına yapıştıran efsane filmlerdi.
Bu filmlerden akla kazınan birçok sahne vardır ki Şener Şen'li Vecihi karakterinin hemen hemen tüm sahneleri akıllara ziyandır-unutulmazdır.
Bir sahne daha vardır ki izlerken yumruk gibi oturur adamın boğazına, fabrikada bir işçi olan Yaşar Usta görücü usulü Melek Hanım ile evlenmeye kalkar, Melek Hanımın büyük oğlu Ferit okuldan Alev ile sevgilere yelken açar lakin kızın babası ustanın çalıştığı fabrikanın sahibidir, hertürlü pisliğe başvurup mevzuya engel olmaya, dallandırıp budaklandırmaya çalışır ve olaylar gelişir-Yaşar usta sinemamızın efsane sahnelerinden birine imza atar;
Bak beyim, sana iki çift lafım var. Koskoca adamsın. Paran var, pulun var, herşeyin var. Binlerce kişi çalışıyor emrinde. Yakışır mı sana ekmekle oynamak. Yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak. Ama nasıl yakışmaz. Sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saaddeti çok gören. Anlamıyor musun beyim, bu çocuklar birbirini seviyor. Ama ben boşuna konuşuyorum. Sevgiyi tanımayan adama sevgiyi anlatmaya çalışıyorum. Hıh. Sen büyük patron, milyarder, para babası, fabrikalar sahibi Saim Bey. Sen mi büyüksün? Hayır ben büyüğüm, ben, Yaşar Usta. Sen benim yanımda bir hiçsin. Anlıyor musun, bir hiç. Gözümde pul kadar bile değerin yok. Ama şunu iyi bil, ne oğluma ne de gelinime hiç birşey yapamayacaksın. Yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi. Çünkü biz birbirimize parayla pulla değil, sevgiyle bağlıyız. Bizler birbirimizi seviyoruz. Biz bir aileyiz. Biz güzel bir aileyiz. Bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun. Dokunma artık aileme. Dokunma çocuklarıma. Dokunma oğluma. Dokunma gelinime. Eğer onların kılına zarar gelirse ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemis olan ben, Yaşar Usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni. Anlıyor musun? Vururum ve dönüp arkama bakmam bile.
5 yorum:
Blogunu hergün birkaç kez ziyaret edip yazılarını takip etmeye çalışıyorum. bunu yaparkende cok büyük bir zevk alıyorum. biraz arabesk olucak ama sanırım aynı şeylere hasret duyuyoruz gibime geliyor. Özellikle yeşilçamın unutulmaz emekçilerinin yapmış olduklarını tekrar okuyunca bütün yorgunluğuma rağmen sana bir teşekkürü bu kadar uzun zamandır esirgediğim için ayıpladım kendimi. İznininle bu postunuda kendi blogumda yayımlamak istediğimi de söylemek isterim. Eline koluna yüreğine ve herşeyine sağlık.
ve ayrıca benimde kısa zaman önce yeşilçamın bu üstadları ile ilgili küçük notumuda buraya düşmek isterim.
Aile Şerefi... Sene 1976... Yeşilçam'ın en verimli dönemleri. Oyuncuların tümü içimizden kopup gelmiş hepsi bizden biri. Samimiyetleri, dayanışmaları, sevimlilikleri o dönemleri her zaman içten tebessümlerle bize hatırlatırcasına sıkılmadan, usanmadan tekrar tekrar izlememize neden olan yegane güzellikler. Hepsinin o güzelim gülüşlerine, o emeklerine kocaman teşekkürler...
Çok teşekkürler hocam, birilerinin takip etmesi, benim hissettiklerimi hissetmesi çok keyif verici ve rahatlatıcı açıkçası.
Önceki postlarda yumurta filminden replikte de yazdığı gibi biz bazı yerleri, şeyleri değil o eski günleri özlüyoruz, nostaljinin dibine vuruyoruz her daim:)
İstediğin yazıyı yayımlayabilirsin tabi ki, üşenmeyip yazdığın güzel yorumların için teşekkürler.
demirören'e inat yaşasın hayat diyerek kapatıyorum:) görüşmek üzere, muhabbetle...
Küçükken ağlardım Yaşar Usta'nın bu sözlerinde, şimdi bile gözlerim doluyor, burnum sızlıyor.Dokunma diye cümleye başladığı andan itibaren mahvoluyorum her seferinde.
.....................................
Dokunmayın lan Beşiktaş'a...
Ege
3gündür msn iletimde bu replikten parça var.allah allah herkese bazen bi yaşar usta gelio demekki.
yaşar usta içimizde, heryerde!
endüstriyel futbola, modern toplumun tüm dejenere haline karşı- Yaşar Usta Kültürü:)
Yorum Gönder