3 Eylül 2008 Çarşamba

Gizli Hedef

çok seviyoruz deli gibi...

Teker teker bölgeler, kıtalar halinde ayrılmış, dünya haritası üzerinde oynanan strateji oyunu idi.
Halen kutu oyunu satan yerlerde bulmak mümkün. Bir dönem çocukluğumuza renk katan unsurlardan biriydi. Henüz güneş en tepede terler döktürürken, top oynama saati gelmemişken toplanıp özel görevler kartlar içinden çekilip zarlar atılırdı. Ordular özenle yerleştirilir, strateji belirlenip anlaşmalar yapılır, ittifaklar kurulur kendimizden geçerdik.

Oyun bize çoğunluğun her zaman galip gelemeyeceği, sessiz ve derinden strateji belirlenip ince ince ilerlemeyi ve en güzelinden coğrafya dersi veriyordu ki gencecik bünyeler kamçatka, Alberta gibi yerleri ilk kez duyuyorduk.

Güzelim buram buram nostalji kokan, hala olsa da oynasak dedirten Gizli Hedef'in daha sonra yeni versiyonu Risk adı altında çıkartıldı ve cafelerde, satış yerlerinde daha yaygın ilk örneğine göre. Lakin hep eskiye özlem içindeki bizler için Gizli Hedef bambaşka, can ciğer hala...

10 yorum:

st dedi ki...

Ferdinand, sen çocukluk yılları demişsin, üniversitede az oynamadık biz bunu yahu:)

Sabahlara kadar süren mücadele,hedef kartı avuçta:)

ferdinand dedi ki...

valla ben oynamayalı epey oldu, en son ortaokul falandı heralde.
hala oynayacak adam olsa bi dakka durmam, gece vakti gaza geldim zaten bir ara gidip oyunu almayı düşünüyorum:)

graSS dedi ki...

ben ''risk'' nesline dahilim. bu ismini bilmiyordum.
heyt; ne kahpe anlaşmalar dönerdi bu oyunda.. :)

Free Siyaset dedi ki...

ankarada 7. caddedeki cafelerde uni yıllarında mükemmel bir zaman öldürme aracı olarak kulllanılmıştır Risk.

Çocukluk yıllarından Gizli Hedef ten deneyimli olanlar kazınırdı tabi.

Deke dedi ki...

Yazlari saatlerimizi az yemis degildir kendisi ama kalbimde yeri bambaska Gizli Hedef`in. Kamcatka`dan Alaska`ya saldirmak, Afganistan`i tek zarla savunan Afgan mucahitler, Brezilya`dan rakibin dalginligindan faydalanarak Kuzey Afrika`ya saldirmak. Ne guzel gunlerdi...

İlker Yılmaz dedi ki...

bu oyunun en dikkat çeken özelliği anlık düşmanlıklar ve anlık dostluklar kuruyorsunuz. insanların içindeki gözükmeyen insanı görüyorsunuz.

ferdinand dedi ki...

Hakkaten Kamçatka-Alaska bağlantısını unutmuştum iyi oldu,
anında değişen kimlikler kutsal ittifaklar aleyhinizdeyse deli ederdi. tüm ayrıntılar için teşekkürler nostalji sever bünyeleri görmek güzel oldu:)

Deke dedi ki...

@ferdinand
Biz de gecen gun arkadasla konusurken acilmisti Gizli Hedef. Gaza geldik hemen ancak sanirsam Gizli Hedef`i bulmak oldukca zor artik, esnafin elinde stokta kalanlar harici genelde hep risk bulunuyor. Risk`e nedense pek isinamadim, askerlerin farkliligindan mi yoksa daha bir janjanli olmasindna mi cozemedim ama yine de Risk alacakti arkadasim Turkiye`ye gittiginde. Soguk gecelerde cok guzel eglence cikacak bize :)

ferdinand dedi ki...

@deke dediğin gibi bulmak zor, bende net üzerinde bir yerde gördüm şu an hatırlamasam da:)
gördüm mü hemen edinmek lazım ki bende senin gibi risk olayına alışmış değilim, oynamış da değilim ama gözler hep gizli hedefi aradığından, alışkanlık gereği heralde.

Adsız dedi ki...

Üniversitede iken Risk oynardık sabahlara kadar.Bu Gizli Hedefi de küçükken kırtasiyelerde görürdüm ama top oynamaktan vakit kalmadığı için hiç almadık nedense:)