21 Ağustos 2008 Perşembe

Lilja 4-Ever

Her yil seks işçisi olarak çalıstırılan milyonlarca çocuğa ithaf olunan film dağılan sovyetler birliğinde küçük bir şehirde yaşayan 16 yaşındaki Lilja'nın dramını konu alıyor. Lilja annesi ve annesinin sevgilisi tarafından terk edilir; parası ve yiyecegi yoktur; hayatin kötülüklerine karşı koymaya çalışır; daha güzel bir dünya hayalini kurar. her zaman yanında olan küçük Volodya dışında yapayalnızdır...


Tüm zamanların en büyük ustalarından Ingmar Bergman'a göre kendisinden sonra İsveç sinemasının en yetenekli ismi, bir deha Lukas Moodysson.
"Birlikte" adlı komün hayatını anlatan, 70'lerde kendisi de annesi ve annesinin sevgilisiyle komün hayatı yaşayan yönetmen kendi hayatından parçalarda sunarken günümüzü muhafazakar, kutsal aile kavramına, cinsellikten politikaya göndermeler barındıran, kendisini kitlelerle buluşturan filme imza attı.

Birlikte


3.filmi "Lilja 4-Ever" ise yönetmenin toplumlara vurduğu acı bir yumruk, boğazda düğümlenip kalan bir film açıkçası. Komünizm sonrası Rus toplumunun ahlaki ve toplumsal çöküşünü, insanlar dahil herşeyin satın alınabileceğini tokat gibi çarpıyor.
Başrolde 15 yaşında filmde oynayan Oksana Akinshina olağanüstü bir performans sergiliyor. Ailesi tarafından, toplum tarafından dışlanan, değerlerin çöktüğü bir ortamda tutkal koklayıp, daha güzel bir dünya hayali kuran, zevk düşkünü erkekler tarafından alınıp satılmaya başlanan, boşuklta yürüyen kimliksiz bir karakteri mükemmel oynuyor ki bu filmden sonra Bourne sersinin ikinci filmi The Bourne Supremacy'de de rol kapmayı bildi. Film aynı zamanda tanrı kavramına bakış atan, sokağa atılmış sokak çocuğu ile Lilja'nın tertemiz arkadaşlığını da anlatan ama vahşi kapitalizmin, kaybolan değer yargılarının, istismarın resmini çizip izleyeni sarsıyor.

Lukas Moodysson



Son filmi 'Yüreğimdeki Delik' ile yine söylenmeyeni, görmezden gelenleri beyaz perdeye aktaran senarist-yönetmen Moodysson bu filmle biraz gerilese de boynundan düşmeyen poşusu ve can yakıcı hikayeleriyle son dönemde sinemaseverleri umutlandıran, güzel işlere imza atmaya devam edecektir şüphesiz.

3 yorum:

myown dedi ki...

bu film konusu itibariyle orijinal olmasına rağmen, gerçeği çok da yansıtmıyor, işte İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'nın raporuna göre Sovyetlerin dağılmasından sonra fuhuş ve insan ticaretinin artışını gösteren rapor...Bölgede Birliğin yıkılmasından sonra baş gösteren yoksulluk nedeniyle bu tür olaylar artıyor...
http://www.ikgv.org/sws_dosyalar/calisma_riskler.pdf 2. sayfada detaylı bilgiye erişebilirsiniz

ferdinand dedi ki...

gerçeği nasıl yansıtmıyor anlamadım.
Fuhuş en nihayetinde komünizm sonrası patlak verdi bunu en iyi türkiye biliyo heralde, yoksulluk da bunun en önemli nedenlerinden biri tabiki de neresi yanlış çözemedim aynı şeyi söylüyoruz aslında...
neyse hörmetler:)

myown dedi ki...

haklsısın yorum yanlış yansımış...