8 Aralık 2007 Cumartesi

The Doors - People Are Strange


1965'te kurulup kısa zamanda efsane olan tabi bir ikon haline gelmesinde vokalist ve sözyazarı olan Jim Morrison'un ve 1971 yılında-27 yaşında sır dolu ölümünün de büyük etkisi var.
Halen bizde de bazı sanatçılar için söylenen şehir efsanesi türden söylentiler Morrison için mübalağa dolu teorilerle konuşulmakta.
Bir de Morrison'un verdiği hepimizin bir yerde rastladığı misal ultras grupların tribünlerinde, pankart ya da atkılarında bulunan pozu var ki grup ve Jim abimiz kadar meşhurdur-bkz. yukarıdaki fotoğraf-

Doors grubunun adı ise Aldous Huxley'in meskalin adlı uyuşturucu bir maddeyle yaşadığı gerçek deneyimlerini anlattığı Algı Kapıları isimli kitaptan esinlenmiştir.

Özellikle Light my Fire, L.A. Woman gibi grupla özdeşleşmiş parçaların yanın da yine onlarca coverı yapılmış Riders on the storm ya da People Are Strange gibi kült eserlere imza atmışlar.
Grubu sürükleyen sesiyle, bedeniyle hayat veren Morrison'un ölümüne rağmen grup daha sonra kendi başına albüm yapmaya kalktıysa da olmamıştır.

Val Kilmer / The Doors filminden

Sinema sektörü de trajik ölüm ve efsaneleşen gruba kayıtsız kalamamış Oliver Stone yönetmenliğinde biyografik bir film yapmışlar özellikle Val Kilmer Jim Morrison rolünde inanılmaz benzerliği ve soundtrackinde bizzat kendisinin okuduğu şarkılarla herkesi fazlasıyla şaşırtmıştı.

velhasıl genç yaşta göçüp giden oyuncu ya da şarkıcıların katlanarak büyüyen , söylentilerle efsaneleşen örneklerine çok rastlıyoruz Kurt Cobain, Jim Morrison, James Dean ve yine uyuşturucu yüzünden ölmüş Janis Joplin gibi...
klibimizi de alttan verelim ince ince;

The Doors - People Are Strange

Hiç yorum yok: