9 Ocak 2008 Çarşamba

Bab-ı Esrar


Her albümü apayrı tada sahip, akşamları bilhassa gece vakitlerinde bir doz alınası harika oluşum Yansımalar...
Sözkonusu parça ise Derviş Zaim'in binbir zorlukla ve Tuncel Kurtiz, Ahmet Uğurlu gibi isimlerle hatır gönül ilişkileri uğruna oynatabildiği ilk filmi Tabutta Röveşata'da Babazula'ya ait çoğu müzik eserlerinin yanında komalara sokan, akıllara kazınan esas parça Yansımalar'a ait Bab-ı Esrar.
Film gösterildiği zaman özellikle saçma sapan eleştiriler almış yanılmıyosam 20bin küsür kişi tarafından izlenmişti, son dönem sömestır filmleri diye adlandırılan Neşeli Gençlik gibi gudik filmleri ise 1milyon civarı izleyici bilet alarak izliyor. Sinema endüstrisinin acı bir gerçeği olsa da bu kadar saçma seçimler yapmak, sinema biletlerinin fiyatından yakınıp parayı sokağa atmak akıl alır gibi değil açıkçası...

akılda kalan replikler;
-mahsun beni taksim'e götür
-arkadaşlar iyidir
mezara dökülen şaraplar, sokaklarda yitip giden hayatlar, tavus kuşları, kıyıda kalmış bireysel hikayeler, yönetmenin başarıyla kurduğu karamsar, siyahı bol, en çok ödül alan türk filmlerinin başında geliyor. Ödül alıp almaması pek birşey ifade etmiyo tabi önemli olan belli bir altkültüre ait olan, benimsenmiş, sinemamızda iz bırakmış bir film olması esas olan.

Filmden bir kesit ve parçanın bir kısmı ahanda aşağıda, devamı için aynı adı taşıyan Bab-ı Esrar albümü ve tüm Yansımalar albümleri şiddetle tavsiye edilir...

6 Ocak 2008 Pazar

Guillermo Arriaga

"insanın ruhunu kanırtan hikayeler anlattım ki aptal hollywood filmlerinden tiksinebilin. onların kötü olduklarını iddia etmeyeceğim, ne de olsa çok para kazandırdılar. çoğunluğu salaklardan oluşan insan ırkı daha fazlasını hak etmiyor."

Inarritu ile muhteşem bir ikili olan senarist Arriaga 1958'de meksiko city de doğdu. iberoamericano üni.de iletişim ve psikoloji okuduktan sonra film dünyasını keşfetti. sonrasında senaristlik ve prodüktörlük yaptı. 2000 yılında senaryosunu yazıp, yapımcılığını yaptığı 'amores perros' filmi yabancı film dalında oscar aldı. the three burials of melquiades estrada ise 2005 yılında cannes daki ödülleri topladı. aynı zamanda çok önemli bir kısa hikaye yazarı olan arriaga, babel filmiyle de 2007 altın küre ödülünü kazandı. 21 Gram'ın da senaryosunda yine onun adı vardı.


"Sen evinde oturmuş haşlanmış patetesleri soyarken tokyodaki iki adam sevişiyor ,columbiada öğrenciler katlediliyo, londrada akşam yemeği saati.olaylar birbirlerine sadece anlarla bağlanıyor.kimse zamanın hayatımız üzerindeki arsız hükmünü kabullenmek istemiyor!!
farkında değilsin! ne yaşamak istediğin gelecegin, ne de kaybolmaya kabuk bağlamış hayallerin.bedenin tesadüfen yokuştan kaybettiğin maaşın mutsuzluğunun başlangıcı .dibini göremediğin denizlerde yüzmekten korkuyorsun..
Susma ,vazgeç,eski sevglini unut! inatlaşmak kimseyi hayata bağlamıyor.
Seçim yap! karmaşayı, içkiyi, seni bekleyen kadını ,taburedeki orospuyu,binanın on sekizinci katını ,manzaralı yatak odasını...
Artık olası yaşamdan tükenene geç!
kolay değil biliyorum ,sinsi zaman oyalanıyor.sen yüksek mertebe flört dönemindeyken o başka bir oyuncak buluyor.artık onunla yaşayamayacağını kabullenip ,ona rağmen var olmayı deneme vakti .Herşey güzel olucak..."

GUILLERMO ARRIAGA