15 Ocak 2009 Perşembe

Rock’ın Kralı Freddie Mercury

Daha çok sinemada yapılan aslında sanatın bu şekilde top 10 listelerine sıkıştırılamayacağından birhaber bünyeler tarafından yapılan bir hadise bu. Sinema tarihinin en iyi filmi, en kötü filmi diye boy boy listeler yayınlanıp sanki tümdünya insanların ortak görüşüymüş gibi sunulup dayatılır adeta. Halbuki sanat sidik yarıştırmaz, her film ya da eser kendi içinde kendi türünde ayrı ayrı değerlendirilmeli, en iy ien kötü gibi şeylerin göreceli olduğunun farkına varılması farzdır efendim.
Bana göre Sadri Alışık ve fonda İstanbul'lu filmleri en kral filmdir üzerine tanımam ama başkası uzakdoğu filmlerinin, animelerin hastasıdır sıkıldıkça izler, canıdır ciğeridir.
Müzik konusunda da aynı şekilde tamam müzik tarihine geçmiş gitaristler, tarihi albümler, ikon olmuş solistler kabulümüz ama bunu böyle 1numara iki numara diye sıraya koymak denyoluktur. Bu tür listeleri benim yer vermemdeki husus ise listedekilerin tartışılması, hatırlanması babındadır yanlış anlaşılmasın...
Ayrıca müzikle ilgili yada gruplarla özellikle rock efsanelerinin genelde genç yaşta uyuşturucu gibi nanelerle yitip gitmesini anlatan müzik temalı filmler de tavsiye edilir.
Winterbottom ustanın Sex Pistols ile başlayıp İngiliz birçok grubu ve o dönemi çok iyi yansıtan filmi '24 Hour Party People', The Doors ve Amerikan Şairi olarak bilinen fenomen Jim Morrison'u anlatan aynı adlı The Doors, bir müzik grubunun ardına takılıp hayat tecrübesi kazanan muhabirin yer aldığı pek şahane film Almost Famous, Bob Dylan'a dair eteresan şekilde çekilen erkek-bayan oyuncu ayrımı yapmadan Cate Blanchett'in de ustalıkla canlandırdığı yapım I'm not There filmleri tavsiye olunur, varsa diğer tavsiyeler hararetle dinlenir...

İngiltere’de istatistik konusunda bir otorite olarak kabul edilen ‘OnePoll’ tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre, 1991 Kasım ayında AIDS nedeniyle yaşamını yitiren ve müzik kariyeri boyunca yaklaşık 300 milyon albüm satışına imza atan efsanevi müzik grubu Queen'in solisti Freddy Mercury, ‘Rock Tanrısı’ olarak gösterildi.Sıralama şöyle:



1. Freddie Mercury (Queen)
02. Elvis Presley
03. Jon Bon Jovi (Bon Jovi)
04. David Bowie
05. Jimi Hendrix
06. Ozzy Osbourne (Black Sabbath)
07. Kurt Cobain (Nırvana)
08. Slash (Gunsn' Roses)
09. Bono (U2)
10. Mick Jagger (The Rolling Stones)
11. Axl Rose (Guns'n' Roses)
12. Dave Grohl (Foo Fighters)
13. Jim Morrison (The Doors)
14. Paul McCartney (The Beatles)
15. Steven Tyler (Aerosmith)
16. Robert Plant (Led Zeppelin)
17. Brian May (Queen)
18. James Hetfield (Metallıca)
19. Jimmy Page (Led Zeppelin)
20. Bruce Dickinson (Iron Maiden)

13 Ocak 2009 Salı

İade-i İtibar?

Birileri itibardan mı bahsetti?
Geçtiğimiz hafta tane tane konuşan, karşısında ilkokul çocuğu varmış gibi hitap eden, hafiften azarlama ve ayar da veren Tayyip bey müjdeyi verdi ve biraz konuşulduktan sonra şimdilik tekrar açılmak üzere kapandı bu olay.
Neymiş efendim Akp hükümeti Nazım Hikmet'i tekrar vatandaş yapıp iade-i itibar diye sıkça bahsedilen itibarını da tekrar sağlayacakmış. Kimin haddine ki hayal edemeyecekleri boyutta yurttaş olan, ülkesini ve insanı seven tüm dünyaca tanınıp sayılan bir adamın itibarı üzerinden alkış toplamak.
Nazım'ın nasıl vatan haini ilan edildiği malum. Atatürk'ün hastalığından da faydalanarak linç girişimi başlatılmış, Nazım ve çevresindekiler silip süpürülmüştü. Ta o zamanlar başlamıştı komünizm korkusu, saplantısı demek daha doğru olur.
Tabi Akp'nin yaptığı bu hamle bir kısım sözde aydınları ve liboş kesimi zevkten dört köşe yaparken demokrasi, insan hakları gibi konularda kendince artı puan kazandırdı hükümete tabi yiyenlere.
Trt Şeş olayı, kürtçe televizyon olayı ne kadar samimiyetten uzaksa bu da o kadar uzak. Bu sevimsiz, vizyonsuz-çapsız, değiştik-geliştik deselerde geçmişlerinden hiçbir şey kaybetmedikleri çok açık olan adamların yaptığı hiçbir şey samimi olamaz, ben buna inanıyorum. Aynı şekilde Baykal için de geçerli. Erdoğan'ı bu ülkeye musallat edip başbakan yapan adam Baykal'dır, o döneki yasa değişiklikleriyle. Yine yaptığı polemikten ibaret olan muhalefetle de Akp'nin elini güçlendirmekten ve hala Atatürkün mirasını yemekten başka bir halt yemeyen adamlar ve Baykal'ın Enternasyonel'in toplantılarına katılması, hala bu partiye sol denmesi ise işin ayrı gülünç tarafı.

Nâzım Hikmet, 1951 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı. 58 yıl önce elinden alınan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını yeniden kazanıyor. Nâzım yıllarca Türkiye'den ve dünyadan birçok çizere esin kaynağı oldu, olmaya da devam ediyor.

Tan Oral-Türkiye

İsmail Doğan-Belçika

Hasan Fazlic-Bosna Hersek
Luiz Carlos Fernandes-Brezilya

Tsocho Peev - Bulgaristan


Habib Haddad - İran

Raed Khalil-Suriye

12 Ocak 2009 Pazartesi

66.Altın Küre

Oscar ödüllerinin bir nevi habercisi olarak nitelendirilen Altın Küre(Golden Globe) Ödülleri dün gece dağıtıldı. Geçtiğimiz yıl yazarların yaptığı grev nedeniyle tören yapılamamıştı, bu yıl kaldığı yerden devam eden ödül töreninde çıkan sonuçlar baya şaşırttı denebilir;

Hint yapımı “Slumdog Millionaire” 4 dalda birden ödül alırken, En İyi Dizi ödülünü e2’de yayınlanan Mad Men kazandı. Gecenin bir diğer yıldızı da 2 ödülle Oscar’a koşan Kate Winslet oldu.

Bu yıl 66’ncısı düzenlenen ödül töreninde geceye damgasını “Slumdog Millionaire” adlı film film vurdu. Genç bir Hintli’nin televizyonda yayınlanan bir bilgi yarışmasını tam kazanacakken hile yaptığı şüphesiyle gözaltına alınmasını anlatan film, En İyi Yönetmen ve Drama dalında En İyi Film dahil 4 dalda ödül kazandı.

WINSLET’IN MUTLULUĞU
Geceye bir başka damgasını vuran isim de Kate Winslet oldu. Winslet The Reader’daki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, Revolutionary Road’daki rolüyle de en iyi kadın oyuncu ödüllerinin sahibi oldu. Winslet en iyi kadın oyuncu ödülünü alırken gözyaşlarını tutamadı.
HEATH LEDGER EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Drama dalında En İyi Erkek Oyuncu ödülü The Wrestler filmindeki rolüyle Mickey Rourke’a giderken, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülü Batman-The Dark Knight filmindeki rolüyle geçen yıl hayatını kaybeden Heath Ledger’ın oldu.

WOODY ALLEN’DAN EN İYİ KOMEDİ
Müzikal veya komedi dalında En İyi Film ödülünü, Woody Allen’ın yönetmenliğini yaptığı “Vicky Christina Barcelona” kazandı.

EN İYİ TV DİZİSİ MAD MEN
Drama dalında En İyi Televizyon dizisi ödülü ise e-2’de yayınlanan Mad Men’in oldu.

Oscar’dan sonra en saygın ödüllerden biri olarak görülen ve Hollywood Foreign Press Association tarafından 1944’den beri verilen ödüllerin dağıtıldığı törende, son 35 yılın en parlak kariyerine sahip yönetmenlerinden biri kabul edilen ABD’li Steven Spielberg’e kariyeri için özel bir ödül verildi.


GECEDE, ÖDÜL KAZANANLARIN LİSTESİ
* Sinema dalında En İyi Film: Slumdog Millionaire
* Drama filmi dalında En İyi Erkek Oyuncu: Mickey Rourke (The Wrestler)
* Drama dalında En İyi Dizi: Mad Men
* Drama filmi dalında En İyi Kadın Oyuncu: Kate Winslet (Revolutionary Road)
* Müzikal veya Komedi dalında En İyi Film Ödülü: Vicky Christina Barcelona
* Müzikal veya Komedi dalında En İyi Erkek Oyuncu: Colin Farrel
* TV Dizisi Müzikal ya da Komedi dalında En İyi Kadın Oyuncu: Tina Fey (30 Rock)
* En İyi Film Müziği: A.R. Rahman (Slumdog Millionaire)
* En İyi Televizyon Dizisi - Komedi ya da Müzikal: 30 Rock
* Mini dizi ya da film dalında En İyi Erkek Oyuncu: Paul Giamatti (John Adams)
* Mini dizi ya da film dalında En İyi Kadın Oyuncu: Laura Linney (John Adams)
* En İyi Senaryo: Simon Beaufoy (Slumdog Millionaire)
* En İyi Mini Dizi: John Adams
* Sinema dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Heath Ledger
* En İyi Yabancı Film: İsrail yapımı “Waltz with Bashir”
* Müzikal- Komedi Film dalında En İyi Kadın Oyuncu: Sally Hawkins
* En iyi animasyon film: Wall-E
* TV dizisi drama dalında En İyi Kadın Oyuncu: Anna Paquin
* TV dizisi drama dalında En İyi Erkek Oyuncu: Gabriel Byrne
* Dizi dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Laura Dern
* Dizi dalında En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Tom Wilkinson
* En İyi Orijinal Film Müziği: Bruce Springsteen
* Sinema dalında En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Kate Winslet
* TV dizisi dalında En İyi Erkek Oyuncu: Alec Baldwin

11 Ocak 2009 Pazar

Doğuştan ...Futbolcular

Yusuf Şimşek rotayı son anda Beşiktaş' çevirirken hem Trabzon hem Bursa hem de Beşiktaş arasında gerginliklere yol açıldı, Beşiktaş'ın tarihinde görülmemiş şekilde çirkinliklere devam sözü verdi Demirören adeta.
Geçmişte Beşiktaştan giden çok oldu hatta büyük kulübe ilk giden adamlar Şenol-Birol ikilisi, adlarına Şenol-Birol gol tezahuratları yapılan futbolcular Fenerbahçe'ye gitmişti, ardından onlarca futbolcu gitti geldi Feyyazlar, Sergenler, birara Şifo Mehmet dahi ayrılmanın eşiğindeydi.
Lakin Beşiktaş hiç bu kadar çirkin değildi o zamanlar, her hareketi her politikası bu kadar kaba değildi. Trabzonspor başkanı da haliyle açıklama yapıyor Bursa ve Beşiktaş kendilerine yakışanı yaptı diyerek ve bir cümleyle birçok şey anlatıyor.
Sadece kasadan uçup giden paralar, geleceğe konulan ipotekler değil imajı da duruşu da, karakteri de yerlerde artık kulübün. Keza Beşiktaş semti de taraftar da aynı şekilde. Serdar Bilgili'nin katkılarıyla akatlar çok gözde sosyeteye evsahipliği yapan mekanlar açıldı sırayla, iskeledeki çaybahçesi kaldırıldı, Tansaş ve yakınındaki büfeler gitti. Beşiktaş kapitalizmin elinde oyuncak olurken taraftar da rant ve yönetimle olan ilişkiler nedeniyle tüm reflekslerini kaybedip işi şova dönüştürdü. Bazıları dalga geçiyor ama tesislerin Ümraniye'ye dağ başına gitmesi de çok büyük etken. Hani o büyük trajediden sonra Fulyada gece vakti tellere sarılıp oğlum 3-0da yattı ben sabah nasıl açıklarım kaptan diye Şifo'ya serzenişte bulunan baba fotoğrafı hala belleklerde, taraftar aynı taraftar değil takım da aynı şekilde.

Yusuf transferi ki elde bu kadar hücum özellikli oyuncunuz, savunma yapamayan, dirençsiz yumuşak orta sahanız varken 34 yaşındaki yürüyerek oynayan adamı alıyorsunuz ve karşılığında beni en çok üzen olay takımda belki de tek gelecek vaat eden umutla baktıran adam Aydın Karabulut'u da üzerine veriyorsunuz ki tarihi bir hatadır, lanet olsun'dur...
Yusuf gelişiyle artık çokça duyduğumuz "Ben zten doğuştan Beşiktaşlıyım" sözüyle bir klişeye daha imza atarak üzülmemizin haklı olduğunu kanıtladı gibi.
Ayrıca alındığından beri sadece 6 dakika oynatılan Tuna ve sol kanatta bidirmeleriyle harika tekniğiyle ve duran toplarındaki maharetiyle umutları yeşerten Aydın'ın takasta mal gibi 2 dakikada verilmesi üzücü, yine bize esmer günler düştü, eyvah...

Obama ve Örümcek Adam

Dünya üzerinde gitgide çoğalan Anti-Amerikancılığın, düşmanlık derecesine varan nefretin dinmesine bir nebze de olsa neden olan, bir umut bizi yaşatan diyerek herkesin tutunacak dal olarak varsaydığı Barack Obama çılgınlığı devam ediyor. Çizgiroman fanatiği Obama bu kez de Spider-Man Dergisinin Ocak sayısına kapak olmuş. 14 Ocak'ta piyasaya çıkacak olan dergiin satış rekorları kıracağına kesin gözüyle bakılıyormuş muş..

D’de 20 Ocak’ta başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Barack Obama, Marvel Comics tarafından yayınlanan çizgi roman ‘Örümcek Adam’ın son sayısında bir çizgi kahraman olarak yer aldı. Örümcek Adam son macerasında, 20 Ocak’ta düzenlenecek ABD başkanlığının devir teslim töreni öncesindeki bir komployu önleyerek Obama’nın başkanlığını kurtarıyor. Marvel Comics’in son sayısı, küçük bir çocukken Örümcek Adam çizgi romanlarını biriktirdiği bilinen yeni ABD başkanı için bir jest olacak.

‘SAĞOL ORTAK’
Bu özel sayıdaki hikaye, Örümcek Adam’ın alternatif kişiliği Peter Parker’ın, Obama’nın yemin töreninde fotoğraf çekerken birbirine tıpatıp benzeyen Obama olduğunu fark etmesiyle başlıyor. Kısa süre içinde ABD’nin başkanı olacak kişinin Örümcek Adam’a ihtiyacı olacağına kanaat getiren Parker, basketbol oynayarak gerçek Obama’nın kim olduğunu ortaya çıkarıyor. Kötü basketbol oynayan Obama taklidi ise Örümcek Adam’ın yumruklarına hedef oluyor. Bu durumun ardından Obama, tıpkı basketbolcuların yaptığı gibi yumruk tokuşturarak Örümcek Adam’a teşekkür ediyor: “Sağol ortak!”

‘BİZDEN BİRİ BEYAZ SARAYDA’
Marvel’ın baş editörü Joe Quesada, “kendileri gibi birini” Beyaz Saray’da görmekten duydukları memnuniyeti ifade etmek için Obama’nın yemin törenini, Örümcek Adam’ın son sayısında konu aldıklarını kaydetti. Quesada, son macerada Obama’ya yer verme fikrinin nasıl doğduğunu şöyle anlattı: “kampanya sırasında bir afişte, ‘Amerika’nın ilk siyah başkanı olacak adayla ilgili bilinmeyen 10 küçük ayrıntı’ başlıklı bir liste vardı. Listenin başında da Obama’nın Örümcek Adam çizgi romanlarını topladığı yazıyordu. Bundan kısa süre sonra da bu afişle ilgili binlerce e-mail geldi.”

OBAMA’NIN ÇİZGİ ROMAN AŞKI
Obama, başkanlık yarışı sırasında, haftalık bir dergiye verdiği demecinde, çocukluk kahramanlarının Örümcek Adam ve Batman olduğunu, çünkü bu iki süper kahramanın da iç dünyalarında fırtınalar koptuğunu söylemişti.

Obama, daha önce bir konuşmasında da, küçükken Örümcek Adam, Conan çizgi romanlarını biriktirdiğini açıklamıştı. Illinois
senatörü Obama’nın internet sayfasında yer alan bir resimde Obama, başka bir çizgi roman kahramanı olan Süpermen’in heykeli önünde görülüyor.

Barack Obama’nın resminin kapakta yer alacağı Örümcek Adam’ın son sayısı, 14 Ocak’tan itibaren ABD’de 3,99 dolardan satışa sunulacak. Bu sayının satış rekoru kırması bekleniyor.